Hij ruikt naar de zee, namelijk fris en ziltig. Hij knispert en ritselt wanneer je hem vastneemt en pelt. Hij heeft een glanzend en glad pantser met een stevige, knapperige kop. Is de kop zacht en is de schaal dof en ruw, dan is de garnaal niet dagvers.
Verse garnalen herken je aan hun glanzende, gladde schaal. Die wordt steeds doffer en ruwer naarmate ze hun versheid verliezen. Verse garnalen ruiken ook naar de zee: fris en ziltig. Nog een test om te weten of een garnaal vers is: Als je op de kop duwt, dan moet die stevig en knapperig zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De garnalen zijn verkleurd of verspreiden een onaangename geur. Eet ze niet op als dit zo is.
Ingevroren kan je garnalen ten slotte drie maanden lang bewaren, als je ze snel invriest bij een zeer lage temperatuur. Bewaar je ze langer dan dat, dan kan er chemisch bederf optreden en dat komt de smaak niet ten goede.”
Houdbaarheid. Gebakken garnalen zijn maximaal 2-3 dagen houdbaar, gekoeld of verpakt op kamertemperatuur.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Het kan wanneer je er zeker van bent dat ze niet ingevroren waren voor je ze kocht. Schaaldieren kan je best geen twee keer invriezen en terug ontdooien.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Ja, bevroren garnalen kunnen gewoon zo in de pan. Zeker als je garnalen op hoog vuur bakt, in de wokpan bijvoorbeeld. Ontdooien is dus niet nodig, maar mag ook als je dat toch liever doet.
Niet bepaald wat je wil toch? Ontdooi je garnalen in de koelkast of onder koud water, zo blijven ze lekker.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Eet de ongepelde garnalen gewoon met je vingers, de schil en de kop zijn door het frituren ook eetbaar en lekker zoutig en knapperig.
Dat zwarte sliertje dat je soms ziet in een garnaal is het darmkanaal, zegt Agnes Leeuwis van het Nederlands Visbureau. Kortom, garnalenpoep.
Grijze garnalen zijn klein en doorschijnend en worden in de Noordzee gevangen. Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten.
In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet. Dat is helemaal niet nodig.
Garnalen eitjes zien er uit als kleine bolletjes van ongeveer 0,5 mm tot 1 mm groot die in een dunne vlies onder de buik van de moedergarnaal hangen. In het begin zijn de bolletjes wit van kleur en kleurt uiteindelijk naar donkergroen voordat ze uitkomen.
Het korte antwoord is: garnalen zijn gezond en garnalen zijn hoog in eiwitten en laag in calorieën. Ook zijn ze een goede bron van astaxanthine en omega-3 vetzuren. Het is dus niet voor niets dat deze schelpdieren enorm populair zijn.
Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.
Noordzeegarnalen kunnen enkel in koude gerechten verwerkt worden. Grijze garnalen kan je zowel in koude als warme gerechten verwerken. Wel opletten dat je ze niet laat meekoken, anders wordt de smaak minder. Voeg de garnalen dus pas de laatste minuut toe aan je warme bereiding.
Grijze garnalen leven niet alleen langs de hele Hollandse kust, maar verspreiden zich van België tot aan Denemarken. De lekkerste garnalen worden gevangen aan de Nederlandse kust – de Hollandse garnalen. Deze garnalen zijn wat vetter, lekkerder van smaak en leveren daarom ook meer geld op.
Ook vis kun je 24 uur in de koelkast laten ontdooien of zo'n 20 minuten in koud water leggen. Schaaldieren zoals garnalen hebben genoeg aan een minuut of 10 in koud water. Gebruik liever niet de magnetron, vis verliest dan snel vocht en voedingsstoffen en het bespaart je amper tijd.
Laat bevroren garnalen eerst ontdooien. Dit kun je doen door ze de avond voor gebruik in de koelkast te leggen, of op de dag zelf in een schaal met koud water. Verwijder bij garnalen zonder kop voorzichtig de schaal, vanaf de binnenkant.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
De vis kan na het ontdooien tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.