Wordt de vergunning volgens de uitgebreide procedure afgehandeld? Dan legt de gemeente het conceptbesluit op de vergunningaanvraag ter inzage.U kunt dan uw zienswijzen kenbaar maken tijdens de 6 weken dat het conceptbesluit ter inzage ligt. De gemeente weegt uw zienswijzen mee in het definitieve besluit.
Een bouwvergunning (tegenwoordig ook wel omgevingsvergunning genoemd) is onherroepelijk als er 6 weken na het bekend maken van de vergunning geen bezwaar is ingediend. Zodra iemand bezwaar heeft aangemaakt tegen jouw bouwvergunning is de vergunning pas onherroepelijk na het finale oordeel van de rechter.
De gemeente kan de omgevingsvergunning alleen terugdraaien om 'gegronde redenen'. Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
De reguliere procedure mag 8 weken duren en kan éénmaal met 6 weken worden verlengd. De uitgebreide procedure mag 6 maanden duren en kan ook éénmaal met 6 weken worden verlengd. De procedure start na het indienen van de aanvraag in het omgevingsloket.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
Als de gemeente de vergunning niet op tijd verstrekt, wordt deze automatisch verleend. Is er aanvullende informatie nodig of wordt de aanvraag langer bekeken, dan wordt de termijn hierop aangepast en kan de aanvraag langer duren. Als dit zo is, wordt u ingelicht.
Inzien vergunning
Wilt u stukken van een omgevingsvergunning inzien in het gemeentehuis dan kunt u hiervoor een afspraak maken. U kunt online een afspraak maken (kies Inzien stukken vergunning). Vervolgens kunt u het zaaknummer, locatie of overige informatie vermelden van de vergunning die u wilt inzien.
7:10 lid 3 en 4 Awb). Hierna volgt de beslissing op bezwaar, waartegen de belanghebbende in beroep kan, wederom binnen een termijn van zes weken (art. 6:7 Awb). De procedure bij de rechtbank kan ongeveer een jaar of iets langer dan een jaar duren.
Een omgevingsvergunning wordt getoetst op het bestemmingsplan, de bouwverordening, de welstand en het bouwbesluit. Als de plannen voldoen aan alle gestelde eisen, moet de gemeente de vergunning verlenen.
Behandelprocedure. Tijdens de status In behandeling beoordeelt het bevoegd gezag de ingediende aanvraag. Wanneer een aanvraag bestaat uit een omgevingsvergunning en een watervergunning, hebben deze meestal een apart behandelend bevoegd gezag. U hoeft zelf alleen iets te doen als het bevoegd gezag daar om vraagt.
Een bezwaar indienen kost niets. U bent ook niet verplicht een advocaat te nemen. U mág natuurlijk wel een advocaat inschakelen. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring af laten leggen.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op de tafel van het provinciebestuur.
Aanvragen om vergunningen kunnen digitaal ingediend worden en worden vaak ook digitaal gepubliceerd net als de voornemens om vergunningen te verlenen en de verleende vergunningen. U kunt deze stukken meestal terugvinden op de website van uw eigen gemeente.
Als iemand een omgevingsvergunning heeft aangevraagd waarvoor de uitgebreide procedure van de Wabo moet worden doorlopen, dan zal de gemeente een ontwerpbesluit ter inzage leggen. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u een zienswijze indienen. De vergunning is dan nog niet verleend.
Vergunning nodig: bezwaar tegen omgevingsvergunning
Als de omgevingsvergunning voor het bouwen van de uitbouw al verleend is, kunt u tot 6 weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente zal de vergunning dan heroverwegen.
De standaard beslistermijn om een besluit op jouw aanvraag omgevingsvergunning te nemen is 8 weken. Hierbij heeft de gemeente de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. De maximale duur voor het aanvragen van een omgevingsvergunning is hierdoor 14 weken.
Met degene die het project uitvoert, is bedoeld degene die voor die uitvoering verantwoordelijk is. Meestal is dit de eigenaar of opdrachtgever. Hij moet de vergunningvoorschriften naleven of zorgen dat ze door zijn werknemers of contractanten worden nageleefd.
Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten. Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen: Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.
Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
De zes weken termijn begint op de dag na de dag waarop het besluit op de wettelijk voorgeschreven manier is bekendgemaakt (artikel 6:8 lid 1 Awb). De bezwaarmaker kan het bestuursorgaan in het bezwaarschrift ook verzoeken om in te stemmen met het overslaan van de bezwaarprocedure.
U heeft van een bestuursorgaan een beslissing ontvangen waar u het niet mee eens bent. Binnen zes weken na dagtekening kunt u hiertegen een bezwaar indienen. Let goed op deze termijn, want na zes weken staat de beslissing onherroepelijk vast. Vaak is het dan onmogelijk een beslissing nog gewijzigd te krijgen.
Op de aangevraagde omgevingsvergunning is nog niet besloten. Gedurende de reguliere voorbereidingsprocedure willen omwonenden de stukken inzien, het algemene beleid is dat de stukken dan nog niet (echt) openbaar zijn (de aanvraag is namelijk in behandeling). Men mag de stukken dus wel inzien, maar geen kopie maken.
Uw verzoek om vooroverleg (inclusief de tekeningen) en onze reactie(s) kunnen openbaar zijn volgens de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Dit hangt van de stukken en omstandigheden af.
Met een omgevingsvergunning krijgt iemand toestemming om de opgegeven plannen voor bouw, verbouwing of sloop uit te voeren. Het aanvragen van een omgevingsvergunning brengt kosten met zich mee en neemt een bepaalde tijd in beslag. Ook kan er door anderen bezwaar worden gemaakt tegen een verleende omgevingsvergunning.