Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Vergis u niet, het overgrote merendeel van de rode wijnen zijn allemaal droge wijnen. In dit geval is nagenoeg alle aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit zorgt er voor dat er weinig restsuikers overblijven waardoor de rode wijn een droge smaak krijgt.
De druiven bepalen ook hoe droog of zoet een rode wijn is. Bordeaux en chianti zijn erg droog, terwijl een merlot medium droog is en veel meer een toegankelijke wijn is om mee te beginnen.
De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Chardonnay: zacht, zwoel en veelzijdig
Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn, maar hij laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: appel, peer, mango en ananas. Bij houtgerijpte chardonnays proef je ook tonen van vanille en karamel.
Nee, Cabernet Sauvignon is niet zoet.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.