Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Houdbaarheid kiwi
Bij de houdbaarheid moet je weer kijken naar rijp of onrijp fruit. Bij kamertemperatuur kun je een kiwi tussen de 3 en 7 dagen goed houden. In de koelkast tussen 1 week en 3 weken. Langer kun je kiwi's bewaren in de vriezer, tot wel 3 maanden.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Als je dus even knijpt en voelt dat de kiwi al een beetje zacht is en meegeeft, dan is die zeker te weten rijp. Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Een kiwi wordt niet slecht bij kamertemperatuur, maar blijft wel langer vers in de koelkast. Zeker als ze al rijp zijn, kan je ze 2 à 3 dagen langer laten meegaan door ze koel te bewaren. Schijfjes of een halve kiwi bewaren doe je ook met plasticfolie.
Je mag zeker niet vergeten dat je Zespri Green kiwi's tot twee weken na aankoop in de koelkast kunt bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze in het vriesvak leggen. Zo heb je altijd een verse kiwi bij de hand.
Wil je een rijpere gele kiwi en daardoor een nog zoetere smaak? Doe de gele kiwi's dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak. Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed.
Zo pak je het aan: snijd de uiteindes van de kiwi eraf. Pak een lepel en steek deze in het vruchtvlees, tegen de schil aan. Draai daarna voorzichtig rond, zodat de schil loskomt van de vrucht. Dan druk je de kiwi zo uit zijn schil.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Een kiwi eten we meestal zonder de schil. Je kunt deze doorsnijden en uitlepelen, of met een mesje schillen. Ook een fijne manier om een kiwi te schillen is om er de boven- en onderkant vanaf te snijden, dan steek je met een lepel net onder de schil en draai deze voorzichtig rond en verwijder zo voorzichtig de schil.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
2. Kiwi. Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
GELE ZESPRI
Deze “ zespri Gold” is door veredeling tot stand gekomen. Qua gezonde eigenschappen is deze Gold variant ietsje gezonder dan de groene. Zespri kiwi's zijn iets zoeter van smaak dan de groene, en hebben een wat gladder velletje.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.