Vaak spreekt men dan over vanille. Let ook maar eens op de wijnlabels, als er niet bij staat dat ze op eikenhouten vaten hebben gelegen, maar wel de vanille, boter als smaak worden omschreven… dan weet je hout. Met name Amerikaanse Chardonnay's gaan voor de vol hout.
Chardonnay die op eikenhout is gerijpt, heeft een donkerdere, meer goudkleurige kleur vergeleken met de lichtgele tint van niet-eikenhout Chardonnay . Rijpheidsniveaus zijn een ander groot verschil. Chardonnays met tropische vruchten kunnen de intensiteit van rijping op nieuw eikenhout evenaren.
Amerikaanse Chardonnays worden bijna altijd op eikenhout gerijpt, waardoor ze bekendstaan om hun boterachtige romigheid. Europese Chardonnays worden daarentegen op staal gerijpt en hebben een frisse appel- en citrussmaak.
Houtgerijpt vs Stalen Tanks
Chardonnay houdt van hout, als eigenlijk enige witte druivenras. Want lang niet alle druiven hebben voldoende body en structuur om op eikenhouten vaten te rijpen.
Het valt niet mee om te beschrijven hoe hij smaakt. Hij kan verschillende gezichten hebben. Chardonnay zonder houtrijping en uit koele klimaten is knisperend fris en slank. In warmere klimaten kan Chardonnay vette, goudgele wijnen geven met uitbundige aroma's van tropisch fruit en vanille.
Zoek naar Chardonnay-wijnen die niet op eikenhout zijn gerijpt . Kijk naar smaakbeschrijvingen die aangeven dat er geen eikenhout in zit, zoals mager, mineraal, fris, witte bloemen en citrusbloesem. De meeste Chardonnay die niet op eikenhout is gerijpt, moet jong worden gedronken, hoewel er verschillende voorbeelden zijn (met name in Chablis) die wel tien jaar of langer kunnen rijpen.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Spreek je uit als: sjar-do-neh
Deze druif met groene schil wordt gebruikt om een breed scala aan witte en mousserende wijnen te maken, variërend van de voortreffelijk knapperige en minerale wijnen van Chablis tot de tropische smaken van warme klimaatwijnen uit gebieden zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Amerikaanse eik (Quercus alba) geeft ronde tonen van vanille en kokosnoot, terwijl Franse eik (Quercus robur) hazelnoot en rokerigheid brengt. In witte wijnen, met name Chardonnay, kan Amerikaanse eik overkomen als popcorn en toffee , terwijl Franse eik resulteert in zachte nootachtigheid en lichte rook.
Chardonnay is een bijzonder goede kandidaat voor vatrijping, omdat het de sterke smaken van eikenhout aankan. Het kan een paar maanden tot een paar jaar duren om chardonnay op vat te laten rijpen. Hoe langer de chardonnay op eikenhout rijpt, hoe uitgesprokener de smaken zullen zijn.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Over het algemeen, maar met veel uitzonderingen, zal Chardonnay uit bepaalde regio's doorgaans niet op eikenhout zijn (zoals Mâcon-Villages en Chablis), terwijl andere regio's over het algemeen de invloed van nieuw eikenhout vertonen (zoals Californië en Australië). Maar de invloed van eikenhout is breed.
Eiken (hardhout)
Dit Europese hardhout kun je herkennen aan de lichte, gouden kleur met een rechte nerf en ongelijke structuur. Behalve dat de kleur verschilt van die van veel andere hardhoutsoorten, heeft eikenhout ook minder knoesten en is het zwaarder dan zachthout, zoals grenen.
Tannine in wijn herken je aan de bittere/droge smaak. Als je een slok wijn neemt trekt je mond vaak wat samen of krijg je een droog gevoel in je mond. Hoe langer de nasmaak, hoe meer tannine er aanwezig is.
Tip: de 'h' is niet stil .
Smaak van Chardonnay
In koelere landen hebben de wijnen de smaak van groene appel. In landen met een mild klimaat krijgt de wijn de smaak van Meloen. In warme landen smaakt de wijn naar exotische vruchten zoals ananas, banaan en mango.
Spreek je uit als: szou-vie-jon-blan
Hoewel sauvignon blanc tegenwoordig bijna een synoniem is voor Marlborough, vindt ook deze klassieke druif zijn thuisbasis in Frankrijk.
1. Kendall-Jackson | Vintner's Reserve Chardonnay .
Wist je dat de duurste wijn gemaakt van de Chardonnay druif uit de Bourgogne komt? De Le Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti kost ruim €1500,- maar dan daar krijg je ook wat voor terug!
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Veel chardonnay wijnen rijpen op eikenhouten vaten, chablis niet. Doordat de wijn niet in contact komt met hout blijft juist de karakteristieke smaak over. Proef de zee en citrus in deze droge witte wijn met relatief hoge zuurgraad. Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt?
Terwijl witte wijnen de neiging hebben om zeer lage tannines te hebben, kunnen sommige variëteiten, namelijk Chardonnay, hogere tannines hebben dan andere . Chardonnay heeft de neiging om een dikkere schil te hebben dan andere witte druiven en Chardonnay is traditioneel een van de weinige witte wijnen die de voorkeur heeft gekregen wanneer gerijpt in vaten, met toevoeging van die eiken tannines.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.