Veel borstgevoede baby's laten 's ochtends meer tijd tussen de voedingen en willen aan het eind van de middag en begin van de avond vaker drinken, dit noemen we clusteren.
Als jou baby aan het clusteren is, heeft hij of zij de behoefte om een paar uur lang meer en vaker te drinken. Vaak gebeurt dit op een vast dagdeel, meestal aan het einde van de middag of in de avond. Het is niet gek als jouw baby tijdens zo'n cluster fase ieder uur of nog vaker bij jou wilt drinken.
Het clusteren is vaak het meest intens rond zes weken na de uitgerekende datum en wordt minder duidelijk rond drie maanden. Maar sommige kinderen gaan pas clusteren als ze ouder zijn.
Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker. Soms wil je baby een of twee dagen wat vaker drinken. Je baby wordt soms opeens weer wakker voor een voeding na een periode van langer doorslapen.
Een regeldag herken je aan een onrustige, huilerige baby. De behoefte aan drinken is veel groter en bij het aanleggen of de fles geven drinkt je kindje ook echt door. Door de onrust en de honger kan het ook vaker wakker worden. Of meer behoefte hebben aan knuffels.
Dit type baby wil vooral rust, een mama of papa dichtbij met sabbelmogelijkheden en regelmaat. De pittige baby weet vanaf zijn geboorte precies wat hij wil en hij zal alles doen om dat aan jou duidelijk te maken. Soms lijken deze baby's zelfs agressief en ze gebruiken hun stem veel.
Hoe lang regeldagen duren, verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen, maar soms kan het ook wel een week duren. Als je kindje al iets ouder is, duren regeldagen vaak ook langer.
Clusterkolven techniek 1
Een kolfsessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten elke keer dat je langs de pomp komt. Niet vaker dan elke 45 minuten kolven. Stop met kolven als het je begint te irriteren. Probeer zeker 10 kolfsessies per dag in te lassen.
Dat verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen.In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
Dat is intensief voor jou, maar het kan eraan bijdragen dat je kindje straks wat langer doorslaapt. Doorslapen is vier uur achter elkaar slapen, uitslapen is zes uur achter elkaar. Clusteren kan al in de kraamweek plaatsvinden.
Ritme van je baby
Hoe lastig dit clusteren soms ook in te passen is, je kunt er maar het beste aan toegeven. Dit gaat ook wel weer voorbij. Houd het ritme van je baby aan en probeer zelf zoveel mogelijk rust te nemen. Probeer de routine op de dag erop aan te passen.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden. De baby huilt vaker en is onrustig.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Door clusterkolven krijgt het lichaam signalen om meer melk te gaan maken. Dit is het doel van clusterkolven. Clusterkolven imiteert de regeldagen van een baby. Tijdens de regeldagen wil uw baby soms tijdelijk wat vaker drinken.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Breng rust in het drinken
Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen.
Regeldagen bij borstvoeding:
Als je borstvoeding geeft leg je hem wat vaker aan, al komt hij ieder uur, leg maar gewoon ieder uur aan. Door vaker aan te leggen verhoog je de productie van de borstvoeding en stem je vraag en aanbod weer op elkaar af.