Koper is een rood metaal, dat buigzaam is en eenvoudig te vervormen. Indien het langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat, een groene laag op het koper, die heel kenmerkend is. In oude steden zie je vaak die groene daken en ook veel koperen standbeelden hebben die kleur.
Brons is een legering van koper en tin. Het verschil met koper is dat door de toevoeging van tin het koper veel minder gassen opneemt, waardoor er tijdens het stollen minder luchtinsluitsels ontstaan. Brons is door deze legering minder buigzaam en twee keer zo hard geworden, waardoor voorwerpen minder snel slijten.
Afhankelijk van de vorm is het mogelijk onderscheid te maken op basis van het geluid dat ontstaat door licht op het voorwerp te tikken met b.v. een ballpoint. Bij zacht koper ontstaat er een dof geluid. Bij messing een licht klinkend geluid en bij brons een helder klinkend geluid.
Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat.
Het metaal bezit een goed warmtegeleidingsvermogen, is niet magnetiseerbaar en het is vonkvrij alsmede slijtvast.
Simpel, koper is veel geld waard! Daarnaast is recycling van koper ook goed voor het milieu, omdat er geen nieuwe bronnen aangeboord worden. Bij metaalhandelaren kun je voor veel geld je koper kwijt. Met geijkte weegschalen krijg je altijd de juiste prijs voor je koper.
Een zeer eenvoudige test is de magneettest. De metalen laten zich hierbij eenvoudig verdelen in soorten met dan wel zonder magnetische eigenschappen. Alle niet-ijzer metalen geven bij het slijpen geen vonk, met uitzondering van nikkel die zeerkleine rode vonkjes geeft.
Azijn heeft in veel opzichte dezelfde werking als citroen.Het is daarom logisch om het ook te gebruiken als een reinigingsmiddel voor messing en goud. Voeg geleidelijk bloem toe tot het mengsel een wat dikkere pasta vormt. Bestrijk het mengsel over de messing en laat het dan 10-15 minuten inwerken.
Koper zal echter nooit roesten. Het bevat simpelweg te weinig ijzer. Hoewel het niet roest, kan koper na verloop van tijd wel een doffe corrosielaag krijgen op het oppervlak. Die laag is vaak groen van kleur en wordt ook wel aangeduid als patina, oftewel koperroest.
Dat koper schaars wordt, is niet het enige nadeel van de grondstof. Koper zit niet kant en klaar in de grond; mensen moeten het eerst onder andere nog mijnen en smelten van erts tot grondstof.
Nadelen: Koper is een duur materiaal. De prijs kan enorm schommelen, maar voor het materiaal mag je rekenen op een prijs tussen 100 euro en 150 euro per vierkante meter. Niettemin kan koper toch op lange termijn goedkoper uitvallen daar het weinig of geen onderhoud vergt en het generaties lang kan gebruikt worden.
Onder zware metalen verstaan we: de metalen cadmium, chroom, koper, ijzer, kwik, nikkel, mangaan, lood en zink; de metalloïden arseen en antimoon.
Messing is niet ferromagnetisch – magneten trekken messing dientengevolge niet aan. Bij messing gaat het om een legering van koper en zink, allebei metalen met diamagnetische eigenschappen.
Messing laat zich makkelijk bewerken en heeft een aantrekkelijke kleur, die op goud lijkt. Hierdoor is het populair voor de afwerking van allerlei producten. Het wordt ook wel geelkoper genoemd. Door de toevoeging van zink is het een goedkopere metaalsoort dan koper.
Koperen producten hebben allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen, doordat koper een enkelvoudig metaal is. Messing is daarentegen een samensmelting van koper en zink. Hierdoor is messing een stuk goedkoper dan koper.
Koper bevindt zich in veel producten en onderdelen. U komt koper bijvoorbeeld tegen in koperen muntgeld, koperdraad en oud roodkoper buizen. Maar het zit ook in boilers, cv-ketels en nog veel meer. Als u nog oud koper hebt liggen, dan loont het om het te recyclen en zo geld te verdienen met oud koper.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
IJzer en legeringen met meer dan circa 50% ijzer zijn magnetisch en worden ferrometalen genoemd. Non-ferrometalen bevatten geen of minder dan 50% ijzer en zijn niet magnetisch. Non-ferrometalen zijn bijvoorbeeld aluminium, koper, lood, zink en goud.
Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxideren genoemd. Roest wordt doorgaans als negatief effect op metaal ervaren, omdat het de sterkte en het volume van metaal beïnvloed.
Is koper veel geld waard? Ja, u kunt oud koper inleveren bij de oudmetaalhandel tegen een goede prijs. Koper is een gewild metaal en daardoor veel geld waard. Het is goed te recyclen en oud koper kan dus worden hergebruikt.
Koper is als zuivere stof erg zacht, maar heeft veel positieve eigenschappen. Het is een goede geleider voor warmte en elektriciteit, en het is goed bestand tegen corrosie. Door koper te vermengen met andere metalen en bovendien te bewerken, ontstaan legeringen met gunstige eigenschappen.
Er is onderscheid te maken tussen roodkoper en geelkoper. Roodkoper is echt een synoniem voor koper.Geelkoper verwijst meer naar messing of een legering van koper met een percentage van ongeveer 35% zink.