Omdat het trommelvlies belangrijk is bij het doorgeven van de geluidstrillingen en daarmee dus voor het gehoor, kan er dan ook slechthorendheid optreden. Maar meestal staan als symptomen op de voorgrond: een vol gevoel. jeuk en pijn in het aangedane oor.
Als je oor verstopt zit met water, kan dat een vervelend, drukkend gevoel in je oor geven. Het water kun je op meerdere manieren uit je oor krijgen. Eén van de tips om water uit je oor te verwijderen is je oor vacuüm te trekken.
Problemen beginnen wanneer dit niet gebeurt, en bacteriën beginnen te gedijen in de warme, vochtige gehoorgang. Dit type oorontsteking wordt zwemmersoor genoemd, otitis externa. Daarom is belangrijk dat je het water binnen 2 dagen uit je oren krijgt, anders kun je last van een oorontsteking krijgen.
Pomp dan met de palm van uw hand op het oor. Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen. Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit. Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken.
Hinkelend krijg je vastzittend water uit je oor
Het klinkt idioot, maar werkt echt: Draai uw hoofd zo, dat het oor met water erin naar beneden wijst. Trek uw oorlel voorzichtig wat omlaag en hinkel vervolgens op één been. Het maakt niet uit welk been. Ga hiermee door tot u het water uit uw oor voelt lopen.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Als u vocht achter uw trommelvlies heeft, hoort u minder goed. De oorzaak van het vocht is dat de buis van Eustachius niet goed werkt door een infectie in de bovenste luchtwegen (zoals een neusverhoudheid). De buis van Eustachius is de verbinding tussen de keel en het oor.
Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen. Als uw oren tijdens of na een vliegreis dicht zitten, komt dat door het hoogteverschil. Vooral het opstijgen en het landen hebben effect op de druk die voelbaar is in de oren.
Soms kan de assistente uw oor direct uitspuiten. Soms krijgt u het advies om eerst 3 dagen olie in het oor te druppelen: Houd uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen. Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Het water is dan in het middenoor terecht gekomen. Blijft het water langer dan twee dagen in je oren, dan kun je hier klachten van krijgen zoals minder horen, oorpijn of zelfs een oorontsteking. Als je het water niet uit je oren krijgt is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Bij stijgen en dalen veranderd de luchtdruk in de cabine en dat voelt u in het oor; de meeste mensen brengen het middenoor dan op de goede druk door het oor “te klaren”. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren.
Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken worden. Dit kan klachten geven van een druk op het oor, oorpijn, een propgevoel in het oor, een verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Correct reinigen
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.