Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet. En als iemand dan toch iets onbewust verkeerds doet slaat vertrouwen meest niet direct om in wantrouwen.
Betrouwbaarheid heeft verbinding met het woord trouw maar ook met vertrouwen. Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen.Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan.Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden.
Je hebt respect voor elkaar
Om vertrouwen in iemand te hebben, moet die ander respect voor jou hebben. Als jij het gevoel hebt dat jouw lover je respecteert, is dit een goed teken. Daarnaast is het belangrijk dat je allebei een hoge prioriteit bent in elkaars leven, aldus Anita Chlipala.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
In relaties
Vertrouwen geven betekent: ervan overtuigd zijn dat de ander in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan ik zou willen)ervan overtuigd zijn dat de ander jou op de juiste momenten informeert.
Vertrouwen op God
In de evangeliën betekent pisteuoo over het algemeen: het vertrouwen op de hulp van God en op zijn macht om wonderen te doen. Jezus spoort de mensen aan om op God te vertrouwen en zich geen zorgen te maken (zie Marcus 11:22 ).
KORT SAMENGEVAT BESTAAT EEN ONGEZONDE RELATIE UIT: je verantwoordelijk voelen voor de ander. jullie doen aan feitentennis (praten in verwijten) in plaats van je behoeftes en verlangens kenbaar maken. conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd.
Vertrouwen ontstaat niet zomaar. Het vormt de basis van elke relatie.Zonder vertrouwen blijft er altijd een vorm van afstand bestaan en zeker in liefdesrelaties is dat funest. Vertrouwen is niet alleen iets wat in persoonlijke relaties speelt, maar ook in zakelijke relaties.
De betekenis van wantrouwig zijn is het gevoel dat je iets of iemand niet vertrouwt, dus wantrouwen is het tegenovergestelde van vertrouwen. Ook ben je achterdochtig als je wantrouwig bent, waardoor je niet direct gelooft dat iemand liefdevolle goede intenties heeft.
Vertrouwen bestaat uit vier kernelementen: betrouwbaarheid, de I-factor – oftewel je professionele intimiteit – geloofwaardigheid en de mate van eigen belang die je doorvoert in je communicatie. Wanneer je deze elementen in balans houdt, geef je het vertrouwen een boost.
Vertrouwen is 'dat je erop aan kunt'. Zelfvertrouwen kun je dus definiëren als weten 'dat je op jouw ZELF aankunt'. Het is dus een innerlijk weten of overtuigd zijn van jezelf. Je hebt vertrouwen in de kennis die je hebt opgebouwd, de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de inzichten die je hebt opgedaan, enz.
Een onbetrouwbaar persoon is iemand die liegt, zo maar wat zegt of je van alles op de mouw probeert te spelden. Een betrouwbaar persoon is daarentegen iemand die altijd de waarheid spreekt. De informatie die je krijgt kun je afzetten op een schaal van 0 tot 100%.
Wat zijn jouw uitdagingen of leerdoelen? Belangrijke leerdoelen om te voorkomen dat betrouwbaarheid doorslaat naar een valkuil zijn: Spontaniteit. Durf: je bent niet bang om risico's te nemen om een bepaald gunstig resultaat te bereiken, ook als dat nadelige gevolgen kan hebben voor je eigen situatie.
Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, liegt niet, houdt woord, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.
De betrouwbaarheid 'reliability' kun je inschatten door te kijken naar de auteur, de uitgever, of er sprake is van 'peer-review', hoe de publicatie in boekbesprekingen wordt beoordeeld en hoe vaak andere wetenschappers naar de publicatie verwijzen.
Het leidt te weinig tot 'doorpakken' en 'besluiten' omdat je niet (meer) tot keuzes kunt komen. Wie wantrouwen geeft, zal wantrouwen ontvangen. Wantrouwen kan effect hebben op jouw communicatie bijvoorbeeld door je sarcastisch of cynisch te uiten over bepaalde zaken.
Achterdocht is vaak een normale reactie op een bedreigende gebeurtenis die we niet begrijpen. Het helpt bij het overleven. Achterdocht kan heel gezond zijn: je bent op je hoede voor mensen die niet te vertrouwen zijn. Bij sommige mensen kan achterdocht zo erg worden dat ze nergens anders meer mee bezig kunnen zijn.
Wanneer er constant angstige gevoelens en wantrouwen aanwezig zijn, is er wellicht sprake van ziekelijke achterdocht (ook wel paranoïde). Ziekelijke achterdocht kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer iemand een traumatische ervaring heeft opgedaan in het verleden.
Vertrouwen is het innerlijke gevoel dat een situatie goed (aan)voelt. Alles is in orde. Dit mechanisme speelt zich ook af binnen organisaties. Zoals een sporter op zijn of haar lichaam vertrouwt om steeds hogere hordes te nemen, zo vertrouwt de leider op de organisatie om steeds beter haar doelen te behalen.
De wens om op iets of iemand te kunnen vertrouwen is menseigen, om ergens vanuit te kunnen gaan. Het geeft de mens zekerheid, een zaak minder waar hij of zij zich druk over hoeft te maken. Het scheelt dus tijd en moeite, en het zorgt voor consistentie wanneer je vaste klant bent bij een bedrijf.
“Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons. “Maar het is geen zwart-wit verhaal. Wat voor jou een rode vlag is, is dat misschien voor mij geen.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door negatieve patronen en gedragingen die schadelijk zijn voor één of beide partners. Deze patronen kunnen variëren van emotioneel misbruik en manipulatie tot fysieke agressie.
In het moderne woordgebruik is er een verschil tussen geloof en vertrouwen. Geloof wordt meestal gezien als een spiritueel concept. Het wordt beschouwd als een loyaliteit aan of geloof in een Opperwezen. Vertrouwen zou in feite betekenen dat een persoon volledig vertrouwen stelt in een andere persoon.