De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit.De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Vijgen zijn klaar om te oogsten als de nek verzwakt en het fruit gaat hangen. De rijpe vruchten zullen zacht aanvoelen en de schil kan gaan splijten. En de meeste soorten veranderen van kleur vlak voor de oogst. Te vroeg geplukt, ze zijn niet lekker - en ze rijpen niet als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
De kleine vijgen groeien in de herfst, ze rijpen het volgende jaar in augustus-september.
Onrijpe vijgen verwijderen
Verwijder de grotere vruchten die aan het eind van het seizoen niet rijp zijn geworden. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom.
Ongeschikte omgevingsomstandigheden. Een vijgenboom heeft specifieke omgevingsomstandigheden nodig om vruchten te kunnen dragen. Het is mogelijk dat de locatie waar je de boom hebt geplant niet geschikt is voor vijgenbomen. Vijgenbomen gedijen het best in warme, zonnige gebieden met goed doorlatende grond.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Vijgen kunnen maximaal 5 dagen in de koelkast goed bewaard blijven. Als je ze invriest kun je ze wel tot 9 maanden in de diepvries bewaren.
Zowel in een tuin als op een balkon komt de vijgenboom goed tot z'n recht. De boom houdt van een zonnige plek en houdt niet van tocht. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is, staat de boom het beste.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
De zon geeft de muur warmte en de muur houdt die warmte lang vast. Zo heeft uw boom een mooie plek om te groeien en bloeien. En dit is ook de perfecte manier om de vijgen te laten rijpen. Vanaf oktober kunt u ze al oogsten.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Vijgenbomen gaan namelijk beter vruchten geven als ze in overlevingsstand gaan en het gevoel krijgen dat ze voor nakomelingen moeten zorgen. Ook houden ze niet van te natte voeten en bemesting. Verkeerde snoei kan ook maken dat er geen vruchten zijn.
Vijgenbladeren zijn goed voor mensen met diabetes
Misschien is het u niet bekend, maar vijgenbladeren zijn prima eetbaar. Ze zorgen er zelfs voor dat het insulinegehalte in het lichaam hoger wordt.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken voor een vijgenboom.