Het Centrum voor familiegeschiedenis CBG beheert het Nationaal Register Overledenen. U kunt een uittreksel uit het NRO aanvragen bij het CBG. U mag de gegevens alleen gebruiken voor historisch onderzoek.
Er bestaat niet 1 landelijk register van overledenen. Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen.
In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).
Het overlijden van iedere persoon in Nederland wordt opgenomen in de registers van de Burgerlijke Stand. En wel oin het register van overlijden. Die registers zijn openbaar, wat betekent dat men een uittreksel kan krijgen.
Hiervoor moet u naar een notaris. Dat kan de notaris zijn die het testament gemaakt heeft (of zijn opvolger), of een notaris naar keuze. Die notaris naar keuze benadert dan de notaris die het testament gemaakt heeft en krijgt een afschrift. Nu kan de notaris de erfgenamen informeren over de inhoud van het testament.
Contacteer een notaris om de verdeling van de nalatenschap minnelijk te proberen regelen. De notaris kan voor jou de andere erfgenamen opsporen en contacteren. Ook kan de notaris nagaan of de overledene een testament maakte. Meestal zal de notaris een inschatting kunnen geven over wat je kan verwachten van de erfenis.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Geboorteakten zijn openbaar vanaf 100 jaar na geboorte van de persoon. Overlijdensakten zijn openbaar vanaf 50 jaar na overlijden van de persoon. Huwelijksakten zijn openbaar vanaf 75 jaar na voltrekking van huwelijk van de personen.
Voor iedereen die meer wil weten over het onderwerp overlijden en wat daar bij komt kijken, is Mensenlinq de plek om verhalen, informatie en praktische zaken te lezen. Van alle online bezoekers is 55% nieuwsgierig wie er in zijn of haar regio overleden is. Hiervan komt 70% terug en zijn 30% nieuwe bezoekers.
Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Mensenlinq is een online platform waar overlijdensberichten van aangesloten kranten worden gepubliceerd. Daarnaast vindt u op de site nieuws rondom de dood en informatie over uitvaart en rouw. Een overlijdensbericht in de krant kan al snel enkele honderden euro's kosten.
Als u wilt weten waar en wanneer iemand is begraven of gecremeerd, moet u dus begraafplaatsen en crematoria in de woonplaats of de regio van de overledene een voor een benaderen.
Archiveren betekent ook het vernietigen van informatie die niet langer nodig is voor toekomstig gebruik. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie in de verkeerde handen valt, om de bewaar- en beheerkosten te beperken of om de gebruikers te behoeden voor een overvloed aan informatie.
Je kunt met WieWasWie eenvoudig en uitgebreid zoeken. Bij 'eenvoudig zoeken' kun je in het zoekveld een naam met of zonder voornaam invoeren, waarna WieWasWie zoekt naar alle zoekresultaten, welke onder elkaar worden gepresenteerd.
Raadpleeg het gedigitaliseerd archief op de website van het Rijksarchief. Parochieregisters en registers van de burgerlijke stand verstrekken heel wat inlichtingen over uw voorouders. De registers bevatten geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Om deze akten te raadplegen, moet u zich vooraf – gratis – registreren.
Hoeveel mensen overlijden er in Nederland? In 2021 waren er in Nederland 170 972 sterfgevallen. Dat zijn er gemiddeld 3 254 per week. Doorgaans is de sterfte hoger in de wintermaanden dan in de rest van het jaar.
Zangeres Ronnie Spector (The Ronettes) op 78-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zangeres Ronnie Spector is op 78-jarige leeftijd overleden. Ze werd beroemd als voorvrouw van de meidengroep The Ronettes, die populair was in de jaren 60. Haar familie laat weten dat ze kanker had en na een kort ziekbed is overleden ...
U kunt een uittreksel of afschrift van de overlijdensakte aanvragen bij het gemeentebestuur waar de persoon is overleden. Als u beschikt over een elektronische identiteitskaart (eID), kunt u een afschrift of uittreksel van de akte online aanvragen via het e-loket van die gemeente.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.