Je herkent geschikte tv's aan de vermelding DVB-C (kabel), DVB-T (ether) en DVB-S (satelliet). Bij sommige providers is extra certficering door de provider nodig. Bij Caiway en Ziggo kun je een deel van de digitale zenders ongecodeerd ontvangen, zonder extra apparatuur.
Ga naar de zenderinstellingen van je televisie. Deze vind je in het instellingenmenu. Kies voor 'Automatisch afstemmen' of 'Automatisch instellen'. Kies vervolgens de optie Kabel, zodat de televisie zelf zoekt naar een signaal voor digitale kabeltelevisie.
Op de productpagina van elke televisie vind je de specificatie Ondersteund door aanbieder. Als hier Ziggo naast vermeld staat, dan is de tv gecertificeerd.
Ja, voor elk toestel waarmee je digitaal tv wilt kijken heb je een decoder nodig. De decoder maakt de noodzakelijke vertaalslag van het digitale signaal naar je beeldscherm. Als je twee toestellen aansluit op één digitale ontvanger, zal op beide toestellen tegelijkertijd hetzelfde programma te zien zijn.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
Je CI+ module koop je aan voor 69€ maar kan je eventueel doorverkopen.
Telenet stopt volledig met het analoge tv-signaal tegen eind 2021. Normaal gezien had dat vorig jaar al moeten gebeuren, maar door de coronapandemie kwam er uitstel. Kijk jij nog naar tv via de gewone kabel? Dan vind je hier alle info over wat er voor jou verandert.
Bij gebruik van digitale televisie heb je een digitale coax kabel nodig. Een kabel voor analoge televisie zal namelijk niet goed werken en storingen opleveren.
Digitaal voor de buis? Dan heb je in ieder geval een speciale ontvanger nodig. Zo'n apparaat wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box, receiver of mediabox genoemd. Gelukkig is die decoder meestal al ingebouwd in de televisie, je hebt dan geen los kastje meer nodig.
DVB-T2 is de verbeterde versie van DVB-T. T2 is beter geschikt om HD beelden in mpeg4 kwaliteit door te zetten en dolby en dolby plus geluid wordt ondersteund. Televisies met een DVB-T2 tuner zijn ook in staat om DVB-T af te spelen.
In deze CI+ module dient een smartcard van de aanbieder van digitale televisie geplaatst te worden en dan is de televisie geschikt voor de ontvangst van digitale tv met de ingebouwde decoder. Deze smartcard kan je verkrijgen via je tv aanbieder maar is in veel gevallen ook in de elektronica winkels te koop.
Als je geen losse decoder bij je tv wilt, is een CI+ module een goede oplossing om ruimte te besparen. Je hebt dan maar één kabel nodig naar je tv om de zenders te bekijken: de coax kabel. Daarmee ontvangt je televisie het signaal om digitale tv af te spelen. De meest gebruikte provider voor CI+ modules is Ziggo.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Concreet kun je naar standaard tv-zenders kijken via je smartphone, tablet of pc, of via Google Chromecast of Nest Hub. Een decoder heb je dan niet nodig. Bij Orange gaat het om 20 zenders, Telenet biedt er 14 aan en Proximus verschaft toegang tot de 32 populairste tv-zenders.
Een TV met HD Ready voldoet slechts aan de minimale eisen van HD. Dat betekent dat de beeldresolutie minstens 1280 bij 720 pixels is. Full HD TV's hebben een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en geven dus een scherper beeld. Alle HD Ready en Full HD televisies hebben een HDMI-aansluiting.
Wil je naar digitale tv kijken, maar heeft je tv geen (geschikte) ingebouwde decoder? Dan heb je een losse digitale decoder nodig. Hiermee zet je de signalen van je tv provider om naar beelden die je vervolgens bekijkt op je tv. Dit apparaat wordt ook een set-top box, digitale receiver of digitale ontvanger genoemd.
Zo moet de televisie een televisietuner aan boord hebben die geschikt is voor DVB-T2 én een CI+module waarin een smartcard past, om de televisiesignalen te decoderen. Bij de meeste nieuwe televisietoestellen is dat al het geval.
Coaxkabel van goede kwaliteit heeft een frequentie bereik van 5 Mhz tot 3000Mhz. Deze kabel is goed te gebruiken voor zowel analoge en digitale televisie als satelliet televisie. Dit betekend niet automatisch dat coaxkabel voor satelliet gebruik geschikt is voor analoge en digitale televisie.
Digitale TV aansluiten
Voor digitale kabeltelevisie zijn er twee kabels nodig die op de televisie ingeplugd worden. Als eerste de standaard coax kabel en ook een UTP netwerkkabel. Die tweede kabel komt vanaf de router. Deze twee kabels worden vervolgens aangesloten op de digitale ontvanger en recorder.
Via Chromecast of Apple TV
De Chromecast en Apple TV zijn twee apparaatjes die je via HDMI aansluit op je televisie. Vervolgens kun je vanaf andere apparaten beeld afspelen op het grote scherm van je televisie. Op deze manier kun je met de TV Anywhere App draadloos tv-kijken.
Probeer daarom eerst het volgende: Controleer of de uiteinden van de kabel aan beide kanten goed zijn aangesloten. Druk de kabel aan beide uiteinden goed aan. Probeer een andere HDMI- of scartaansluiting op de televisie.
Ga naar Kanaal en druk op OK op je afstandsbediening. Onder Antenne moet je de optie Kabel kiezen. 3. Ga naar Automatisch afstemmen en druk tweemaal op OK op je afstandsbediening.
Om de CI+ module te gebruiken moet je tv de juiste digitale tuner hebben. Vrijwel alle recente platte tv's hebben een tuner die geschikt is voor kabeltelevisie (DVB-C) en Digitenne (DVB-T/T2).