Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.
Het label kan worden opgevraagde via de website van de KCAF. Meer informatie over funderingsproblematiek en de toetsingen vindt u op de website van het onafhankelijk Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Vanzelfsprekend kan de staat van een fundering afwijken van de risico-indicatie van het KCAF funderinglabel.
Wie betaalt mee? Als een huis gestut moet worden, is de gemeente daarvoor verantwoordelijk; die moet volgens de bouwregels de veiligheid hand-haven. Maar de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de fundering. In de praktijk kunnen veel mensen een nieuwe fundering niet betalen.
Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
De houten heipalen worden toegepast in verschillende bodems. Houten heipalen kunnen met betrekkelijk licht materieel geheid worden en kunnen van een betonnen opzetstuk worden voorzien (oplanger). Aandachtspunten: - Houten palen zijn als heipaal geschikt, als het gewicht van de constructie ze niet te zwaar belast.
Houten heipalen gaan vaak eeuwen mee; soms echter kunnen houten heipalen aangetast raken of anderszins beschadigen. Daar zijn verschillende oorzaken voor.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Risico op verzakken fundering
Veelal woningen met een houten palenfundering of een stalen-bak fundering op kleigrond. Doordat het grondwaterpeil zakt kunnen deze funderingspalen gaan rotten of de kleigrond gaan inklinken. Hierdoor verzakken de woningen.
Een scheur in de muur of een klemmende deur kan wijzen op een verzakking. Maar als er nog geen schade is, kan het huis toch aan het verzakken zijn. Als verzakking in de omgeving voorkomt of als je vermoedt dat je huis een risico vormt, is het goed om na te gaan welk type fundering het huis heeft.
Maar alle oplossingen hebben één ding gemeen: herstel is kostbaar en ingrijpend. Een funderingsonderzoek alleen al kost 4.000 à 5.000 euro. De kosten voor funderingsherstel bedragen gemiddeld 54.000 euro tot zelfs 100.000 euro per woning. Funderingsproblemen kunnen op verschillende manieren hersteld worden.
Gemiddeld zijn de kosten van herstel tussen de €1.500,- en €1.600,- per m2 begane grond. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de situatie, specifieke wensen en economische omstandigheden.
Het meest kwetsbaar zijn huizen die niet op betonnen palen of een betonnen fundering zijn gebouwd. Het gaat dan om huizen in het veenweidegebied en de kleipolders: West-Nederland, Noord-Friesland en Groningen. Huizen gebouwd voor 1980, die nog staan op houten palen.
Meestal niet verzekerd
Een opstalverzekering dekt schade aan een woonhuis en optioneel ook aan de fundering. Maar die schade moet plotseling en onvoorzien zijn ontstaan en bovendien vallen onder een in de polis genoemd voorval. En daarnaast mag die oorzaak dan weer niet expliciet zijn uitgesloten.
Welk huizen lopen gevaar? Vooral huizen van voor 1970 die zijn gebouwd op veengrond of rivierklei. Die zijn vaak op houten palen gebouwd. Als de paalkoppen langdurig droogvallen, gaan zij rotten.
“Een huis kan tussen de 55 jaar en 500 jaar mee, kregen we toen terug van experts.” De extreem korte en lange leeftijden heeft Van Nunen uit de onderzoeken gehaald. Daarmee kwam hij op een gemiddelde levensduur van 120 jaar.
Funderingsherstel duurt zeker 8 weken.
In principe kunnen bij houtskeletbouwwoningen dezelfde funderingstechnieken gebruikt worden als bij de traditionele stenen bouw. Te denken valt aan bijv. een strookfundering, funderingsplaat of een paalfundering of een andersoortige funderingen.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
- scheefstand van de woning; - scheve vloeren; - ramen en deuren die vervormen en klemmen; - scheuren in bouwmuren en ook in niet-dragende muren; - hoogteverschillen tussen panden en het trottoir; - grond rond het pand is verzakt; - in de buurt zijn bij gelijksoortige panden funderingsproblemen gesignaleerd; - lage ...
Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
In de meeste gevallen kost heien 10.000 tot 20.000 euro. Een heipaal kost al snel zo'n 750 euro per stuk en gemiddeld zijn er tien stuks nodig. Daar komen natuurlijk meer kosten bij, zoals arbeidskosten, machinekosten, voorrijkosten en afvoerkosten.
Wanneer de VASTE GROND op grotere diepte zit moet er eerst worden geheid. Soms moet men palen aanbrengen van wel 30 meter bijvoorbeeld bij grote gebouwen. Men kan ook heipalen aanbrengen door middel van boren. Dit doet men wanneer er gevaar is dat nabij gelegen gebouwen door het trillen gaan scheuren.
“We weten nu dat houten palen bij ongeveer tien jaar cumulatieve droogstand problemen gaan geven. Dus je kunt je voorstellen dat als de fundering van een pand elk jaar een maand droogstaat, de palen na 100 jaar aan vervanging toe zijn”, zegt De Jong.