Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal.U wordt snel moe als u zich inspant.U voelt zich snel buiten adem en benauwd.Uw voeten en enkels worden dikker.
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp.
Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst;uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek;zweten en misselijkheid.
Zuurstofopname verbeteren
Elke dag voldoende bewegen. Door inspanning gaat het hart sneller kloppen en versnelt je ademhaling zodat je meer zuurstof gaat opnemen.
Hartproblemen pijn
Dit kan gaan van angina pectoris tot maagklachten. De pijn bevindt zich meestal links in de borst of in het midden achter het borstbeen. De pijn kan ook uitstralen naar de kaken en de armen. Bij een hartinfarct komt de pijn meestal plots op en kan het een zeer intense pijn zijn.
Klachten hartinfarct
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
Als de hartkleppen niet goed functioneren, moet het hart extra hard werken om voldoende bloed rond te pompen. De niet goed functionerende hartklep kan vernauwd zijn of niet goed meer sluiten. Wanneer het hart te langzaam of te snel klopt (ritmestoornis), werkt het hart minder goed, waardoor hartfalen kan ontstaan.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen. Minder gaan plassen; dit komt door de slechtere doorbloeding van de nieren. Plotse benauwdheid en hoesten; dit komt doordat er vocht in de longen zit.
Andere klachten kunnen zijn: koude handen en voeten. ritmestoornissen. opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang.
Klachten bij hartfalen
De klachten die u merkt, zijn vooral kortademigheid en kriebelhoest. Ook bij zitten en liggen kunt u kortademig worden. Misschien slaapt u op meerdere kussens om wat meer lucht te krijgen. Als het hart minder goed pompt, komt het lichaam zuurstofrijkbloed te kort.
Hartfalen kan voorkomen in één harthelft of in beide harthelften: Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
BELANGRIJKSTE SYMPTOMEN
Pijn in de bovenbuik, (linker)kaak, nek of rug. Pijn tussen de schouderbladen. Kortademigheid bij (geringe) inspanning. Griepachtige klachten, zoals misselijkheid en braken, koud zweet.
Bloedonderzoek is nuttig om na te gaan of u hartfalen heeft, maar ook om naar mogelijke oorzaken van hartfalen te zoeken. Hoge BNP-spiegels in uw bloed zijn in verband gebracht met hartfalen en de test is handig voor zowel diagnose- als beheerbeslissingen.
Uw hart bonst, slaat een slag over of klopt heel snel. Hierdoor kunt u zich erg onrustig voelen. Uw gedachten kunnen daardoor al snel naar een ernstige aandoening, zoals een hartaanval of een hartritmestoornis. Toch is er bij de meeste mensen die hartkloppingen hebben niets ernstigs aan de hand.
Van de personen met een lichte vorm van chronisch hartfalen leeft ongeveer de helft nog minimaal 10 jaar. De helft van de patiënten met ernstig chronisch hartfalen of acuut hartfalen heeft een levensverwachting van minder dan 2 jaar.
Chronische ziekte
De behandeling is er meestal op gericht het proces van verzwakking te vertragen of een halt toe te roepen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt het hart van iemand met hartfalen weer even krachtig als vanouds. De meeste mensen met hartfalen blijven de rest van hun leven onder medische behandeling.
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
Soms hoesten mensen met hartfalen slijm op; een dikke, slijmerige substantie die bloed kan bevatten. Dit treedt vaak op bij een longontsteking (pneumonie). Het hoesten of de piepende ademhaling is het gevolg van de vochtophoping, of stuwing, in de longen, die de ademhaling bemoeilijkt.
2: Hartfalen met licht verminderde knijpkracht
Bij deze vorm van hartfalen heeft het hart iets minder spierkracht dan normaal. Elke hartslag pompt de linkerkamer 41% tot en met 49% van het bloed weg.
Klachten die het meeste voorkomen zijn: pijn of een beklemmend, knellend of drukkend gevoel op de borst. uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm. pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten.