“Iedereen kan zijn DigiD veilig gebruiken, mits hij er ook zelf zorgvuldig mee omgaat”, benadrukt overheidsvoorlichter Michiel Groeneveld. (Zie kader met veiligheidstips.) Ook de redacteur van Webwereld stelt dat DigiD weer gewoon gebruikt kan worden.
DigiD app opent niet (Android)
De DigiD app ondersteunt niet alle mobiele browsers, waardoor u mogelijk de foutmelding 'DigiD app opent niet' krijgt op uw Android apparaat. Deze melding kunt u krijgen als u inlogt via de vooraf geïnstalleerde 'Internet app' van Samsung.
Open de app en tik op 'Pincode vergeten'. Tik op 'Opnieuw activeren', dan wordt die app gedeactiveerd. U kunt nu weer een DigiD app activeren op een ander apparaat.
Is er bij DigiD geen e-mailadres van u bekend, dan ontvangt u per brief de methode om een nieuw wachtwoord in te stellen. Hier gaan dus enkele dagen overheen en dat is vervelend als u bij uw gegevens wilt. Vul daarom uw DigiD aan met uw e-mailadres.
Een DigiD is geldig tot drie jaar na de laatste keer dat u er ergens mee hebt ingelogd. Gebruikt u DigiD dus geruime tijd niet, dan moet u een nieuw DigiD aanvragen.
Sinds kort is het mogelijk om de DigiD app op meerdere apparaten tegelijk te installeren. Hiermee komt Logius tegemoet aan een wens van veel gebruikers. Steeds meer organisaties vereisen dat er wordt ingelogd met de DigiD app of sms-controle. Zo zijn persoonsgegevens beter beschermd.
Daarnaast zijn er nu 16,5 miljoen DigiD-accounts. In 2020 werd DigiD en de DigiD-app nog 402 miljoen keer gebruikt om ergens in te loggen, schrijft Logius. DigiD is in 2021 bijna twee keer zoveel gebruikt om in te loggen als in 2017 gebeurde, toen er nog 280 miljoen inlogs waren.
Werkt de DigiD app met meerdere gebruikers? Nee, DigiD is persoonsgebonden dus je kunt maar één DigiD-app op je smartphone zetten.
Ga naar de website www.digid.nl. Klik rechtsboven op Inloggen Mijn DigiD. Selecteer de optie Ik wil inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.
Heb je een smartphone of tablet zonder NFC-lezer of lukt de ID-check niet? Activeer dan de app met een sms-code. Kijk daarvoor de video 'DigiD app activeren met sms-controle'.
Vermoedt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens in bezit heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid.
Steeds meer overheidszaken kunt u digitaal regelen. Dat kunt u zelf doen of laten doen door iemand die u vertrouwt. Uw DigiD is privé. Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden.
U logt in zoals u gewend bent met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord. Daarna ontvangt u op uw telefoon een sms met een code. Deze code neemt u over. Heeft u een Nederlands vast telefoonnummer dan kunt u een gesproken sms-code ontvangen.
Start vervolgens de DigiD-app op je telefoon. Binnen de app is het na enkele welkomstschermen de bedoeling om de camera van je smartphone of tablet op de QR-code op je computerscherm te richten. Er komt een vijf-cijferige koppelcode in beeld, voer die in op je computer en druk op Volgende.
Heb je geen smartphone en geen DigiD? Dan kun je de code telefonisch aanvragen: Bel 0800 – 1351 of 0800-1421. Houd je Burger Service Nummer (BSN) bij de hand.
Hebt u op de pc of laptop een DigiD-inlogscherm in beeld? Dan heeft u de DigiD-app nodig op uw tablet of smartphone. Voer eerst uw pincode in om de app te kunnen gebruiken. Klik in de app op Koppelcode nodig?.
Alleen organisaties die wettelijk bevoegd zijn om burgerservicenummers te gebruiken, maken gebruik van DigiD. Dit zijn overheidsorganisaties of organisaties met een publieke functie, bijvoorbeeld: ministeries en gemeenten.
Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.
Heb je jouw DigiD al geactiveerd? Dan kun je een nieuw wachtwoord aanmaken. Je moet dan nog wel je gebruikersnaam weten en je burgerservicenummer (BSN) bij de hand houden. Als je je gebruikersnaam bent vergeten, dan moet je opnieuw een DigiD aanvragen.
Inloggen met DigiD Basis bij Belastingdienst verdwijnt per 1 oktober 2022. Per 1 oktober 2022 verandert de manier van inloggen bij de Belastingdienst. Het is dan niet meer mogelijk om in te loggen met DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord (DigiD Basis). Inloggen gaat dan via sms-controle of de DigiD-app.
Als u geen mobiele telefoon heeft, kunt u natuurlijk geen mobiel telefoonnummer invullen op de site. In dat geval kunt u kiezen voor de zogenoemde gesproken sms, die u kunt ontvangen op uw vaste telefoon. U moet deze optie aanzetten onder 'Mijn Digid' zodra u bent ingelogd.