Beat the microbeat is een app waarmee je producten kunt scannen om te zien of er plastic in het product zit. Microplastics kun je in allerlei producten vinden. De lijst is te lang om op te noemen, maar ze zitten o.a. in veel verzorgingsproducten en cosmetica zoals tandpasta, shampoo, make-up.
Microplastics herkennen
Microplastics zijn niet altijd even herkenbaar in de producten die je gebruikt. Soms kun je ze herkennen als bolletjes in douchegels of scrubs, maar vaker zijn ze zodanig klein dat je hun aanwezigheid alleen kunt herkennen via de ingrediëntenlijst.
Keurmerken voor cosmetica
Er zijn milieukeurmerken voor cosmetica die eisen dat er geen microplastics in je crème, bodywash of tandpasta zitten; het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan. Je kunt ook letten op keurmerken voor natuurcosmetica zoals COSMOS Organic & Natural of Natrue.
Ook tandpasta bevat vaak microplastics. Fuss Free & Green People hebben tandpasta in hun assortiment die 100% vrij is van microplastics.
Plastic materialen
We zijn begonnen om alle mondverzorgingsproducten te leveren in volledig gerecyclede tandpastatubes3 en zijn van plan om het plastic van veel van onze tandenborstelverpakkingen volledig te verwijderen4. Bovendien zijn al onze mondverzorgingsproducten vrij van microplastics5.
Er zijn veel alternatieven voor een shampoo zonder microplastics. Enkele van de meest populaire opties zijn zuiveringszout, appelciderazijn en kokosolie shampoos. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen als alternatief gebruikt worden voor wie plastic in zijn haarverzorgingsproducten wil vermijden.
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten.
“Een manier om de blootstelling aan microplastics in drinkwater te verminderen, is om geen water meer uit flessen te nuttigen.” Naast drinkwater, zijn er ook microplastics aangetroffen in leidingwater.
Schadelijke chemische stoffen en mogelijk ziekteverwekkende micro-organismen die zich aan het oppervlak hechten, kunnen met de deeltjes meeliften het lichaam in. Om de risico's goed te kunnen beoordelen, is veel meer onderzoek nodig.
De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L'Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi.
Uit nader onderzoek blijkt dat de theezakjes van Twinings, Yorkshirk Tea en Tetley polypropyleen bevatten.
Een directe vervuiling van het milieu. Vanzelfsprekend gebruikt Weleda geen microplastics in de producten. Wij maken gebruik van biologisch afbreekbare alternatieven. In de natuur vind je namelijk alles wat je huid nodig heeft, zoals fijne wasparels, gemaakt van carnauba- en bijenwas als alternatief voor scrubs.
Microplastics zijn in oppervlaktewater ook een goede drager van ziekteverwekkers zoals bacteriën. Deze ziekteverwekkers kunnen zich, gehecht aan microplastics in het water, over grote afstanden verplaatsen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Het equivalent van een rietje! En dan niet zo'n gezellig pasta-rietje dat op den duur afbreekt, maar zo'n old school inmiddels veelal verboden plastic rietje. In jóuw buik. Onder microplastics vallen deeltjes ter grootte van een sesamzaadje.
Beter smeerbaar door plastic
"Ze kunnen ervoor zorgen dat het product beter werkt", zegt Hooi. "Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever." Daarnaast heb je nog microplastics die bewust zijn toegevoegd voor de scrubwerking.
Bloeden door scherpe stukjes glas, plastic of metaal in eten
Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
RISICO VOOR DE MENSELIJKE GEZONDHEID
We worden blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden microplastics in ons milieu; we eten, drinken en ademen elke dag microplastics. Plastic deeltjes zijn al jaren geleden aangetroffen in voedsel (zoals vis, honing, zout) en dranken (water, bier).
Rituals begrijpt heel goed dat het niet gaat om de producten zelf. In plaats daarvan verkopen ze pure luxe en verwenmomenten, zowel voor jezelf als om anderen mee te verrassen. Dat is geld waard, waardoor je bereid bent om 2x zoveel te betalen ten opzichte van vergelijkbare producten bij andere merken.
Daarnaast reageren bepaalde geurstoffen op zonlicht, waardoor je huid beschadigd en uiteindelijk verouderd. Zo ook The Rituals anti-aging serums. Het zit vol met irriterende stoffen, die dus voor aging kunnen zorgen.
Bij Lush werken we al jaren met verse ingrediënten. We hebben ontzettend veel ervaring opgedaan over hoe we onze producten met (waar mogelijk biologische) groenten en fruit het best kunnen gebruiken, verwerken en produceren.