Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers. En via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
In verband met privacy wetgeving is het niet mogelijk om een gebruiker van een mobiel nummer te achterhalen.
Indien een beller mogelijk een spammer is, verschijnt in de tekst 'suspected spam caller' in beeld, samen met een groot waarschuwingsbord, zo vertelt Google. Gebruikers kunnen alsnog opnemen indien gewenst. Ook kan ingesteld worden dat dat nummer altijd naar de voicemail gaat.
Er bestaat in Nederland en Belgie geen centrale database met 06 nummers. Doordat deze verspreid zijn over verschillende providers is het niet mogelijk dit via desk research te achterhalen. Enkel de providers kunnen zien met welke GSM masten de mobiele telefoon verbinding maakt en zo de locatie bepalen.
Wanneer u terugbelt lijkt het alsof u geen gehoor krijgt, maar ondertussen heeft u al verbinding en wordt er een bandje afgespeeld met een zogenaamde 'wektoon'. De oplichters hebben peperdure telefoonnummers in gebruik, waardoor u een enorm hoge telefoonrekening krijgt.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Wanneer uw telefoonnummer gespooft is, wordt er niet echt vanaf uw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet uw nummer wel op zijn/haar telefoon staan. Omdat er in werkelijkheid vanaf een ander nummer wordt gebeld, zult u het gesprek niet terugvinden in uw belgeschiedenis en op uw factuur.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.
Het is vodafone voicemail.
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen.Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
Tips om een scam te herkennen
Pas op voor berichten, e-mails en telefoongesprekken van onbekende contacten die vragen om een financiële transactie of er een aanbieden. Een scammer biedt je bijvoorbeeld geld om een bedrijf dat je niet hebt bezocht, op Google Maps te beoordelen of een review daarvoor te plaatsen.
Ook via WhatsApp kunt u een bericht van een onbekend (buitenlands) telefoonnummer ontvangen. Criminelen proberen u namelijk op allerlei manieren geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld door phishing, virussen te verspreiden of u ergens uw gegevens te laten invoeren, waarna ze hier zelf mee aan de haal gaan.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers. En via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Wellicht krijgt u er regelmatig mee te maken: u wordt gebeld door een onbekend 06-nummer. Dit betekent in ieder geval dat het gaat om een Nederlands telefoonnummer. Maar wie u precies belt, dat blijft onduidelijk. Heeft u iets besteld, dan kan het de bezorger zijn.
Bij mobiel bellen is het voordeel van de +, dat automatisch de juiste toegangscode wordt ingevuld, ook wanneer deze niet 00 is. Voor het bellen vanuit het buitenland naar een Nederlands vast nummer wordt de structuur dan 00 31 123456789 of +31 123456789 en mobiel 00 31 612345678.
Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.
Glympse. De app Glympse is vooral ideaal als je zeker wil weten dat je partner ergens veilig aankomt. Je kunt in de app tijdelijk (tot 4 uur lang) je locatie met iemand delen. Handig op het moment dat je naar huis gaat na een avondje stappen.
Doe je aangifte en ga je met de politie op zoek naar je telefoon? Dan hebben ze een IMEI-nummer nodig waarmee ze je telefoon kunnen tracken. Dit vind je door #06# in te voeren in je telefoon. Voor opsporing via IMEI hoeft je telefoon niet aan te staan.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent
Voortaan is Advanced Mobile Location (AML) automatisch ingeschakeld op Android-telefoons, waardoor de centralist je precieze locatie kan zien.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Zo werkt website spoofing
Een oplichter stuurt je een link een website, bijvoorbeeld via een e-mail of SMS. De link lijkt echt, maar gaat naar een gevaarlijke website. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op een echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van je bank, verzekering of webshop waar je vaak koopt.