– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
Testen van een diastase
Leg je vingers op de middenlijn van je buik (rond navel gebied). Probeer nu je hoofd en schouders van de grond te heffen, je voelt nu dat je buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult of een (diepe) ruimte ontstaat, heb je een Rectus Diastase.
Gebruik je vingers om de peesplaat in de gehele lengte te voelen van de navel naar je borstbeen en van je navel naar je schaambot. Voel de afstand tussen de linker en rechter buikspier en de diepte/spanning van de peesplaat.
Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit mogelijk extra aandacht.
Span je buikspieren aan en voel of je een opening in het midden van je onderbuik hebt, ergens tussen je schaambeen en ribbenkast. Als je tussen de rechte buikspieren een opening voelt die breder is dan twee vingers, heb je misschien rectus diastase.
Diastase na bevalling
Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten. Op zich is het niet erg als je een half jaar na de bevalling nog een diastase hebt, maar je kunt er wel klachten van hebben.
Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen. 'Je hebt de baby, verliest bloed, vloeistoffen, vruchtwater,' legt Sarah B.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken. Een vrouw met een rectus diastase kan elk van de volgende symptomen hebben: Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Of er is bij activiteiten teveel druk en spanning op de buik waardoor de opening ook blijft bestaan. Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn. Dat is volledig normaal. Daarna zal langzaam (en bij elke vrouw dus in een ander tempo) deze ruimte kleiner gaan worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag).
Deze diastase kan langs de gehele lijn optreden. Tijdens de zwangerschap kan deze lijn meerekken tot 2 à 2,5 cm. Daarna kan er een breukje optreden, die bij het voelen met de vinger meer dan die 2,5 cm breed is.
Bij pijn aan je buikspier is het advies vaker op de dag: in rug- of buiklig ontspannen naar je buik ademen. Bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen gedurende 2 minuten. 3 tot 6 keer per dag een wandeling van 5 tot 10 minuten.
De plastisch chirurg meet tijdens het lichamelijk onderzoek de afstand tussen beide rechte buikspieren. De mate van diastase kan boven en onder de navel verschillen. Zo nodig krijgt u een echo van uw buik om ook op die manier de diastase te meten.
Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo'n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder.
VOORDELEN VAN EEN Correctie van diastase via buikwandcorrectie. Na het herstel van rectus diastase is uw buik weer platter en heeft deze een mooiere contour, zowel in de kleding als met blote buik. Rugklachten verminderen of verdwijnen. Mogelijk verbeteren ook eventuele klachten van ongewild urineverlies of bekkenpijn.
Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld. Maar bij sommigen zal een diastase nooit volledig verdwijnen.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Het reven (bij elkaar hechten) van de buikspieren in de middenlijn herstelt de normale buikspierfunctie. Hierdoor kunnen ook rugklachten worden verholpen. Wanneer het overschot zich bevindt in het gehele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is er volledige buikwandcorrectie nodig.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.