De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Vlekken op wol zijn vrij gemakkelijk te behandelen. Verdun een druppel Robijn met koud water en breng het aan op de vlek. Probeer de rest van de stof zo droog mogelijk te houden. Wrijf het wasmiddel met je handen voorzichtig in de vlek, maar schrob niet te hard, aangezien wol daarvan kan gaan vilten.
Hoe maak ik mijn schapenvacht schoon? Alleen stomen met schuim voor wol reiniging. Handwassen alleen in koud water, met een mild en vloeibaar wasmiddel. Schudden om het overtollige water te verwijderen.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Kun je een schapenvacht wassen in de wasmachine? Een schapenvacht wassen is niet aan te raden, de lanoline verdwijnt uit de vacht en het leer wordt er stug van. Een schapenvacht die nat is geweest of gewassen is in de wasmachine wordt er dus niet beter op.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Gebruik wolwasmiddel
Of je nu liever met de hand wast of het in de wasmachine doet, je moet altijd wasmiddel gebruiken dat geschikt is voor wol. Normale wasmiddel bevat enzymen die de wolvezels zullen beschadigen. Daarentegen, is wolwasmiddel teder voor de wol en verlengt de levensduur.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Leg de vacht een tijdje met de haarkant in de droge sneeuw en klop de vacht vervolgens uit. (De leerkant niet nat laten worden met bijvoorbeeld verse sneeuw). Na een tijdje kan de vacht wat vervilten. Om de vacht weer mooi en zacht te krijgen, kun je de vacht kammen met een geschikte borstel.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) afwasmiddel. Voeg eventueel wolwasmiddel of een ander vloeibaar wasmiddel toe om de schapengeur te laten verdwijnen.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Wol kun je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, om de kleding zo droog mogelijk te maken. Wol kun je echter ook nog steeds gewoon met de hand wassen. Hiervoor is het aan te raden om koud of lauw water te gebruiken, omdat de wol anders wordt aangetast.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Mijn schapenvacht heeft een sterke geur
In dit geval kunt u de vacht het beste af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar niet in de regen. De geur wordt altijd na een aantal weken vanzelf minder!
Bovendien doodt de stoom bacteriën en verwijdert het geurtjes, dus hoef je je favoriete kledingstuk niet eens te wassen. Hang het simpelweg op een kleerhanger en behandel het met de stomer om het tegelijkertijd te ontkreuken en op te frissen. En door wol minder vaak te wassen, blijft het langer mooi.
Is de vacht enigszins vervilt? Borstel de vacht dan met een haarborstel - liefst één met haar. Gebruik geen borstel met bolletjes aan de uiteinden: hiermee trekt u de wol uit het vel. Bij ernstige vervilting kunt u een hondenborstel gebruiken.