Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed.
Cleanmaster Biolux Vloeibaar Wasmiddel is uitermate geschikt voor het wassen van microvezelmaterialen, zoals doeken, moppen en pads. Product laat geen residu achter en zorgt voor behoudt van de microvezelstructuur. Raadpleeg de wasvoorschriften van de microvezelmaterialen. Ook geschikt voor witte- en bonte was.
Hoe vouw je microvezeldoekjes? Door een doek in vieren te vouwen (of zelfs verder) heb je 8 of 16 schone kanten. Wanneer een kant vervuild is neem je een schone kant. Wanneer alle kanten vervuild zijn, pak je een van de schone microvezeldoekjes.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter verandert de structuur van de microvezel waardoor deze zijn werking verliest! De microvezeldoeken en moppen kunnen gewoon samen met de bonte was gewassen worden. Er hoeft dus geen aparte was voor worden aangezet.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Je wil nu misschien je vaatdoekjes absoluut niet meer bij je gewone was wassen. Echter is dit volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, helemaal geen probleem. Zet wel je wasmachine op minstens 60 graden om de bacteriën te doden.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Dweil en schoonmaakdoekjes
Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.
Zet je wasmachine op 30 graden op een synthetisch programma. 30 graden is warm genoeg, boven de 60 graden kunnen de vezels namelijk vervormen, waardoor ze harder worden en hun eigenschappen verliezen. 40 graden zou je alleen hoeven te gebruiken als ze echt heel erg smerig zijn.
Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, kun je prima de doekjes bij je ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed gooien. Wassen op 60 of desnoods 90 graden is dan wel noodzaak, vertelt Zwietering aan de Volkskrant. Bacteriën gaan namelijk dood in de kookwas.
Ben je in het bezit van een condensdroger dan raden wij het gebruik af! Dit omdat in de droogtrommel plaatselijk de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 95°Celsius. Dit kan de microvezels doen smelten met blijvende schade tot gevolg!
Rolhanddoeken: de lappen van rolhanddoeken zijn pluisarm, hebben een hoge treksterkte en absorberen goed vocht; Theedoeken: deze lappen worden gemaakt van oude theedoeken en zijn bij Boso van 100% katoen. Bovendien zijn ze zeer vocht absorberend.
Het beste brillendoekje is toch wel een exemplaar dat gemaakt is van microvezel. Dit is namelijk het perfecte materiaal om olie en vuil van het oppervlak van je bril weg te vegen. Als je het doekje tussen je vingers voelt dan weet je direct dat je de juiste keuze hebt gemaakt om een microvezeldoek aan te schaffen.
Het wassen van een microvezel handdoek doe je op 30 tot 40 graden. Gebruik hierbij nooit een wasverzachter! De vettige ingrediënten van de wasverzachter gaan dan tussen de vezels zitten en dit vermindert het absorptievermogen. Ook een droger is niet goed voor de microvezel handdoek.
De dikte van vezels wordt uitgedrukt in 'denier'. De dikte van een microvezel varieert van 0,01 tot 0,7 denier (een zijdedraad heeft een denier van 8 en een mensenhaar een denier van 20!) en hoe lager de denier, hoe minder het materiaal schuurt.
Microvezel meubels laten zich ook makkelijk reinigen met wat water en alkalivrije zeep. Ook kunt u de bekleding zo nu en dan wassen in de wasmachine. Gebruik dan een koudwaterprogramma en borstel de stof naderhand af met een zachte borstel.