U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten. Gebruik voor het wassen van uw compressiekousen het liefst een wasnetje.
Was je kousen elke dag in een handwarm sopje of in de wasmachine op 40°C op een wol- of fijnwasprogramma met een fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddelen of inweekmiddelen. Rol je kousen na het wassen in een handdoek, zodat het overtollige water eruit kan trekken.
wassen: sokken zonder katoen: 30 graden max.sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max.witte sportsokken: 60 graden max.
Ongewassen garen zijn erg glad (én dus ook zo lekker zacht), maar verschuiven daardoor extra snel en hebben een grotere kans om te krimpen of juist uit te zetten. Als je nieuwe sokken gelijk aantrekt zonder ze eerst te wassen is de kans groot dat bij de tenen of bij de hak extra snel kale of dunne plekjes ontstaan.
Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen. Handdoeken en ondergoed hoef je dus niet apart te wassen.
Blijf na de eerste wasbeurt wassen op een koud programma. Gekleurde natuurlijke materialen kunnen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden.Witte natuurlijke materialen kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden (Sokken van zuiver katoen mogen zelfs op een temperatuur van 90 graden worden gewassen).
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken.
De voet produceert vocht (zweet), dat wel weg moet kunnen. "Als het vocht niet weg kan, krijg je vochtige voeten, waardoor de voeten juist afkoelen", weet Ehrenhard. Dit vocht kan er, zeker als het niet weg kan, ook voor zorgen dat eventuele wondjes nat worden en verweken. Dit staat de wondgenezing mogelijk in de weg.
Schimmelinfectie. Volgens Brenninkmeijer is het wel verstandig om na 1 dag schone sokken aan te trekken als je last hebt van een schimmelinfectie of huidontsteking. "Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen.Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Sokken kan je het beste wassen op 30 graden.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende.
Verschil sokken en kousen
Het belangrijkste verschil tussen een sok en een kous is de lengte. Een sok komt tot net over de enkel. De naam kous wordt gebruikt voor een lengte van tot over de enkels tot onder knie.
Steunkousen voorkomen de negatieve gevolgen van te lang zitten of staan. De kousen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen vervelende klachten zoals vermoeide benen, spataderen en vochtophoping in de voeten en/of enkels.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit.
Sokken in bed dragen lijkt dus niet per se verkeerd voor de voeten, maar er is wel 1 aandachtspunt. Sokken die u overdag draagt hebben soms strakke boorden.Deze zijn niet zo geschikt om 's nachts te dragen, want ze kunnen mogelijk de bloedcirculatie bemoeilijken. Kies daarom altijd voor sokken die niet strak zitten.
Kousen stimuleren de opwarming en dus de doorbloeding. Eenmaal in slaap zijn ze eigenlijk niet zo nuttig mee, maar het kan ook geen kwaad. Je hoeft geen wekker te zetten om je kousen weer uit te trekken, maar doe ze wel uit als je 's nachts wakker wordt met zwetende voeten.
Je voeten zweten namelijk veel als je urenlang schoenen draagt. Als je geen sokken aan hebt, zullen de binnenkant van je schoenen zeker vies worden door het resulterende zweet. Wanneer dit zweet zich ophoopt in de schoenen, produceert het een vreselijke geur wanneer je ze uittrekt.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Op hoeveel graden was je je beddengoed? Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen.