Rundvlees, Varkensvlees, Lamsvlees, Kalfsvlees (biefstuk, koteletten, gebraad): Minstens 63°C, en laat het daarna drie minuten rusten. Kip en Kalkoen: Minstens 74°C. Restjes en Ovenschotels: Minstens 74°C.
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.
Vlees bereiden
Vlees moet steeds goed doorbakken zijn. Goed doorbakken vlees is goudbruin aan de buitenkant, niet meer roze of rood aan de binnenkant en er komt geen rozig vocht meer uit.
Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood.
Bak rund-, varkensvlees-, kalfs- en lamsgebraad, biefstukken en karbonades tot ten minste 145° F (63° C) , met een rusttijd van 3 minuten. Bak runder-, kalfs-, lams- en varkensvleesgehakt tot ten minste 160° F (71° C). Bak gevogeltegehakt tot 165° F (74° C). Bak al het gevogelte tot een minimale veilige interne temperatuur van 165° F (74° C).
Misschien ziet die kantoorfeest-tray er smakelijk uit, maar duik niet in kant-en-klare vleeswaren zoals vleeswaren en delicatessen, of hotdogs, tenzij ze zijn verhit tot ze stomen en warm worden geserveerd. Hetzelfde geldt voor voorgevulde vis, kip of verse kalkoen, plus alle vleeswaren die rare zijn gekookt, zoals entrecote die bij een feestmaaltijd wordt geserveerd .
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Mocht je toch per ongeluk rauw vlees of vis hebben gegeten, dan is de kans dat je wat oploopt heel klein, maar je kunt beter geen risico nemen.
Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt. Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot intra-uteriene vruchtdood of abortus.
Dit is belangrijk om te volgen in de ochtend wanneer de meeste vrouwen last hebben van vermoeidheid of ochtendmisselijkheid. Lang staan kan druk op uw voeten zetten, wat kan leiden tot zwelling en rugpijn. Als u moet koken, neem dan pauzes en sta niet te lang .
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Het meest voorkomende symptoom is lymfadenopathie (met name in de hals). Een ander veelvoorkomend beeld is een griepachtig of mononucleose-achtig beeld met koorts, algemene malaise en spierpijn. Daarnaast is soms een lever- en miltvergroting en huiduitslag aanwezig.
» Eet gekoelde restjes zo snel mogelijk op (binnen 2 tot 4 dagen) . » Zorg ervoor dat bij het opwarmen van voedsel de interne temperatuur minimaal 74 °C (165 °F) is. Breng jus, soepen en sauzen aan de kook en roer tijdens het proces. » Vermijd het opwarmen van dezelfde restjes meer dan één keer.
Voor zwangere vrouwen gelden strengere richtlijnen voor het bereiden van vlees. Hier zijn de aanbevolen interne temperaturen: Gehakt en Worstjes: Minstens 71°C. Rundvlees, Varkensvlees, Lamsvlees, Kalfsvlees (biefstuk, koteletten, gebraad): Minstens 63°C, en laat het daarna drie minuten rusten.
U kunt een kattenbak ontsmetten met kokend water of stoom (desinfectiemiddelen werken niet). Eet geen rood vlees: verhitting of diepvriezen (minimaal 2 dagen bij -12 °C) doodt de parasiet. Geef uw huisdier geen onvoldoende verhit vlees (inclusief muizen en vogels …).
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem. Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).
Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk gezond en gevarieerd te eten: verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Aardappelen, volkorenbrood en pasta zijn belangrijke energiebronnen maar ook dikmakers dus beperk de inname.
Tuinieren en kattenbakken
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Nee.Het is het beste om geen onvoldoende verhit of rauw vlees te eten tijdens de zwangerschap, omdat het je ziek kan maken en zelfs schadelijk kan zijn voor je baby . Onvoldoende verhit of rauw vlees kan parasieten of bacteriën bevatten. Je loopt meer kans om ziek te worden van dit soort ziektekiemen als je zwanger bent, omdat je immuunsysteem onderdrukt is.
Toxoplasmose symptomen
Misschien heb je helemaal geen last van symptomen tijdens de zwangerschap. Maar sommige aanstaande moeders hebben last van griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, koorts, vermoeidheid of hoofdpijn. Als je van een van deze symptomen last hebt, dan moet je dit zeker aan je arts laten weten.
Sommige vleeswaren voor op brood zoals filet americain en ossenworst zijn rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Dit kruid bevat bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Zo bevat basilicum de stof estragol. Voor jou kan deze stof normaal gesproken weinig kwaad. Omdat je kindje nog zo klein is, kan dezelfde hoeveelheid stof voor hem wel schadelijk zijn.