Zeer hoge temperatuurbestendigheid (130°C). Lange verwerkingstijd. Zeer geschikt voor het impregneren van weefsels door de lage viscositeit van de hars.
Epoxy is beperkt hittebestendig, de meeste van onze epoxyharsen zijn bestand tot circa 70 graden tenzij anders aangegeven. Er zijn bepaalde epoxyharsen die geschikt zijn voor hogere temperaturen, deze hittebestendigheid wordt echter pas bereikt nadat de epoxy wordt afgebakken op de aangegeven temperatuur.
Daarom is het een geliefd materiaal voor het maken van mallen. Kromtrekken door krimp komt niet voor. Onze normale lamineer epoxy is na uitharding sterk tot ±70º.
Het is belangrijk dat de warmte die u gebruikt tijdens het epoxy-uithardingsproces te allen tijde gelijkmatig wordt verdeeld, maar vooral tijdens een fase die post-uitharden wordt genoemd. Dat komt omdat in deze fase de temperaturen minimaal vier uur boven 212 graden Fahrenheit/ 100 graden Celsius moeten blijven.
Binnen huis zal een epoxystuk geen gevaar lopen tegen hitte, omdat hier geen extreme temperaturen voorkomen en de warmte van de zon geen schade brengt een epoxystuk.
Brandwerende composiet-producten
“Zonder speciale maatregelen zijn composieten meestal brandbaar. Dat komt omdat ze vaak zijn opgebouwd met een brandbare kunststof, bijvoorbeeld polyester of epoxy.
Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch.Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Door deze warmte hardt de epoxy uit.
Soorten hittebestendige lijm
Twee-component epoxies: hittebestendig tot 230°C, uitharden bij kamertemperatuur voor hanteerbare sterkte, bijvoorbeeld bij het lijmen van metaal. Voor de eindsterkte is post-cure in de oven noodzakelijk.
Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Afhankelijk van hoe de glasvezels in het uitgeharde GVK zijn gerangschikt, ontstaan er verschillende eigenschappen. Zo nemen parallel lopende vezels de druk goed op en verdelen deze over het oppervlak. Als alleen epoxy wordt gebruikt, zonder binding met glasvezels, zou uitgeharde epoxy gemakkelijk breken onder druk.
Wacht tussen willekeurige lagen niet langer dan 3 dagen. Is dit wel het geval, dan is het advies om eerst te schuren en stofzuigen voordat u verder gaat! In ieder geval 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag (onder normale omstandigheden) kunt u de vloer weer in gebruik nemen, maar met beleid, het is nog vers!
Epoxy niet goed gemengd
Als de componenten niet goed gemengd zijn, zal je epoxy niet (volledig) uitharden. Je moet de twee componenten epoxy mengen voor minstens 5 minuten, waarbij je ervoor zorgt dat je de zijkanten en de bodem van de container schraapt.
Deze lijm is geschikt voor verticaal klussen want hij droogt snel op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. Na vijf minuten is de hechting sterk genoeg voor normaal gebruik, na twee uur kun je er druk op uitoefenen en na 24 uur heeft het product zijn eindsterkte bereikt.
Belangrijkste eigenschappen van resin- of harsfilament:
Zeer sterk. Hittebestendig. Licht flexibel. Geschikt voor SLA en DLP printers.
Daarnaast is een afdichting van epoxy waterdicht. Zo kun je het makkelijk gebruiken voor houten tafels of meubels. Nadat een epoxy volledig is uitgehard, kun je het na schuren of zelfs boren. Er is geen andere lijm die zó geschikt is voor hout.
Epoxy giethars is, net zoals polyester giethars, een kunsthars en bestaat uit twee componenten. Je kan het gebruiken voor het maken van Resin art, het coaten van een houten tafelblad, het maken van sieraden en nog veel meer.
De levensduur van een epoxy coating hangt af van de aangebrachte dikte, en het oppervlakte. Over het algemeen kunnen we stellen dat een epoxy coating zo'n 5 tot 15 jaar met u meegaat.
Epoxy is water- en dampdicht. Polyester is water opnemend en pas waterdicht na het aanbrengen van een gelcoat (of laag epoxy). Wanneer je een dun polyester laminaat een jaar zou onderdompelen in water verliest polyester maar liefst 35% van zijn sterkte, ten opzichte van slechts 10% bij epoxy.
Hoe sterk is epoxylijm? Epoxylijm is erg gewild vanwege de zeer sterke hechtingseigenschappen. De sterkte van epoxylijm wordt gemeten aan de hand van de trek- en drukkracht. De druk- en treksterkte is wel tweemaal zo groot als die van beton.
Zo kan de Super+ tot temperaturen tot maximaal 100 graden gebruikt worden, kan de hoge temperaturen industriekrachtige Mesa lijm tegen temperaturen tot maximaal 135 graden en kan de hittebestendige pasta gemakkelijk gebruikt worden op plekken waar de temperatuur de 1300 graden Celsius aantikt.
Het epoxy dat wij gebruiken in ons meubilair staat bekend om hun stevigheid. Het ziet er misschien breekbaar en glimmend uit. Maar het is echt alles behalve fragiel, onze epoxy is zo sterk dat het je hele leven kan meegaan, het vergt ook weinig tot geen onderhoud en ziet er elke dag als nieuw uit.
Het uitharden van de meeste epoxy duurt ongeveer 12-24 uur. De uithardingstijd van epoxy wordt echter sterk beïnvloed door temperatuur.Hoe lager de temperatuur, hoe langer het uithardingsproces duurt. Houd er dus rekening mee dat epoxy soms wat langer nodig heeft om uit te harden en wat langer plakkerig kan blijven.
De epoxy wordt veel gebruikt voor het ingieten van objecten, tafelbladen en snijplanken van 5 tot 25 millimeter laagdikte. Voor het gieten van dunnere lagen gebruik je de epoxy giethars 5 mm en voor dikkere lagen de epoxy giethars 70 mm.
Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV. Dat betekent dat je het in toepassingen die veel UV licht krijgen af moet lakken met een UV bestendige lak.