Stop je stoofvlees dus liever niet in de microgolfoven op volle kracht. Je kunt stoofvleees wel opwarmen in de oven. In de oven wordt de warmte meer gelijkmatig verdeeld dan op een kookvuur. Er is dan ook weinig kans op een aangebrande bodem.
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang. Serveer de mayonaise koel.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Water is je beste vriend. Een opgewarmde maaltijd kan weleens uitgedroogd uit de microgolfoven komen. Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover.
Je kan hachee opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten.
De dag nadien verwarm je het stoofvlees nog twintig minuten op een laag vuur. Je kan de stoverij ook opwarmen in de oven. Let wel dat je het gerecht langzaam laat warm worden. De microgolfoven is hier dus niet aan de orde.
Tip: Maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende dag weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees is dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
Opwarmen in de oven
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven. Kijk de eerste keer even na 10 minuten hoe de maaltijd reageert.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen.
Vlees op kamertemperatuur
Haal het vlees ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als het vlees nog koud de pan in gaat schrikt deze waardoor de vezels worden samengetrokken en het vlees taai wordt.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Maak grote porties voor meerdere dagen, je kunt hachee namelijk perfect opwarmen en invriezen.
Laat het vlees altijd eerst op temperatuur komen
Laat het gerust een half uurtje op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Vlees dat je op temperatuur laten komen zal gelijkmatiger garen en dus een malser eindresultaat. Dit is vooral belangrijk wanneer je kiest voor wat magerder vlees.
Je moet er wel voor zorgen dat je restjes onmiddellijk afkoelt in de koelkast. Enkel juist voor het opwarmen terug uit de koelkast nemen. Zeker als het gaat om gerechten met vlees, vis, ... zou ik het opwarmen beperken tot maximum één maal.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Energie. De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Temperatuur is net zo belangrijk: je moet minstens de 72 °C passeren voor sappig vlees. Dan heb je echter nog wel veel tijd nodig: hoe lager de temperatuur, hoe langer de bereidingstijd.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.