Warm moedermelk langzaam op tot 37 °C in een pan met warm water (au bain-marie) of in een flessenverwarmer. Controleer altijd de temperatuur van de melk voor je ze aan je baby geeft. Laat een druppel melk op de binnenkant van je pols vallen. Voelt de druppel warmer aan dan je huid, dan is de melk te warm.
Hoe langzamer je de melk opwarmt, hoe beter de eigenschappen van de moedermelk bewaard blijven. In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt.
Melk opwarmen in een pan
Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Draai de melk in de fles tussendoor een beetje rond om de warmte goed te verdelen.
Plastic moet eerst worden omgespoeld met koud water. Vers afgekolfde melk moet eerst in de koelkast afkoelen voordat u het bij eerder gekoelde moedermelk giet. Gekoelde moedermelk blijft tot 5 dagen goed in een koelkast (4-6ºC).
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
Koude melk kan ook
In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water.
U kunt afgekolfde melk rechtstreeks uit de koelkast geven als uw baby het koud drinkt . Of u kunt de melk opwarmen tot lichaamstemperatuur door de fles in een kan met warm water te zetten of onder stromend warm water te houden. Gebruik geen magnetron om moedermelk op te warmen of te ontdooien.
Als je de moedermelk net vers gekolfd hebt, kun je het flesje ook een aantal uur buiten de koelkast (op kamertemperatuur) bewaren. Je kunt deze dan als volgende voeding geven. Je hoeft de melk dan niet op te warmen. Wil je hem langer bewaren, zet de afgekolfde melk dan direct in de koelkast.
Waarom is deze perfecte temperatuur zo belangrijk? Nou, te warme melk kan de gevoelige mond en keel van de baby verbranden, terwijl te koude melk de maag van streek kan maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de temperatuur van de fles te controleren en aan te passen.
Breng de melk aan de kook in een grote, diepe pan .
Wanneer u melk op het fornuis kookt, gebruik dan een diepe pan zodat de melk ruimte heeft om te bubbelen en langs de zijkanten omhoog te kruipen. Als u een saus of een glas warme melk maakt, zet u het vuur op medium. Om te voorkomen dat de melk overkookt, moet u er niet uw rug naar toe draaien en om de paar minuten roeren.
Flesvoeding kan het best klaargemaakt worden met koud kraanwater. Het water kan opgewarmd worden d.m.v. de magnetron, in een pannetje warm water of een flessenwarmer. Kraanwater hoeft in Nederland niet gekookt te worden.
Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de frequentie van kolven minder vaak zijn.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Je kan ook het equivalent van een glas in het bad van je baby gieten: zijn huid zal zachter worden en de vertrouwde geur van moedermelk zal hem geruststellen. En als je baby geïrriteerde billetjes heeft, werkt het aanbrengen van een beetje moedermelk met een kompres ook verzachtend: vaarwel luieruitslag!
Bevroren moedermelk wordt ontdooid in de koelkast of door de melk onder koel stromend water te houden. Gekoelde moedermelk verwarm je met een flessenwarmer of door het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen (au bain marie).
Was de onderdelen één keer per dag in de vaatwasser of in heet sop. Je hoeft de onderdelen niet uit te koken, behalve als je kolft voor een zieke of te vroeg geboren baby. Doe alle onderdelen dan één keer per dag in een ruime pan water kokend water. Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken.
Neem het gewicht van uw baby in ponden en vermenigvuldig dat getal met 2,5 (8,25 x 2,5 = 20,6 ounces). Dit getal geeft aan hoeveel ounces moedermelk uw baby op één dag zou moeten krijgen.
Het is meestal efficiënter om beide borsten tegelijk af te kolven. Sommige moeders vinden het ook handig om aan één borst te kolven terwijl ze hun baby aan de andere borst voeden . Baby's zijn erg goed in het stimuleren van de afgifte van oxytocine, het hormoon dat geassocieerd wordt met de reflex om melk af te stoten.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het drinken van moedermelk op lichaamstemperatuur het aantal apneu-aanvallen kan verminderen en de kans kan verkleinen dat de baby antirefluxmedicatie nodig heeft vanwege voedingsintolerantie , wat vaak voorkomt bij te vroeg geboren baby's.
Als u na de geboorte van uw baby gescheiden bent, moet u vroeg beginnen met kolven (bij voorkeur binnen zes uur na de bevalling). Blijf daarna regelmatig kolven (elke drie uur, inclusief 's nachts, voor een totaal van 8 tot 10 keer per periode van 24 uur ) gedurende ongeveer 15 minuten per keer.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Nodig of onnodig? Een flessenwarmer is handig, maar het is geen must have. Je kan een fles ook op andere manieren opwarmen: In een pan of bak met warm water.