Het probleem is dat pizza vaak wordt opgewarmd in de magnetron, maar hierdoor wordt de pizza vaak slap en verliest hij bovendien smaak. De oven is een optie, maar tijdrovend en het resultaat kan een droge pizza zijn.
Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Pan of kookpot
Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant.
Tips van Domino's
Volgens de experts moet je naast je pizza een kopje water in de magnetron zetten. Dan zet je de boel voor dertig seconden aan en tadaa: daar is je smeuige én knapperige pizza.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Zet het kopje in de magnetron en stel de magnetron in op 1200W en laat het 1 minuut en 10/20 seconden in de magnetron staan. Daarna is de pizza klaar en is het direct te nuttigen.
Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen. Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar. Wacht trouwens lang genoeg tot je kaas niet alleen is gesmolten, maar de kaas aan de zijkant ook knapperig is geworden.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Doe de bevroren pizza in de pan, op het bakpapier. Zet het vuur aan en doe de deksel op de pan. In de eerste vijf minuten is het belangrijk dat de pan goed op temperatuur komt, dus je kun het vier even middelhoog aanzetten.
Verwarm de stukken pizza steeds een minuut lang op een half vermogen totdat ze de door jou gewenste temperatuur hebben. Door de pizza langzaam op te warmen hebben de ingrediënten meer tijd om net zo warm te worden.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
Magnetrons met pizzastand
Wanneer je vaak een pizza in je magnetron wilt gaan bakken, is het aan te raden een magnetron met pizzastand te kopen. Hierbij verwarmt de magnetron de pizza vanaf de onderkant zodat je een krokante bodem krijgt en de heteluchtfunctie zorgt ervoor dat de pizza helemaal gaar wordt.
Magnetron is stom
Maar daar willen wij heel graag even een stokje voor steken. Je pizza opwarmen in de magnetron is alleen een keuze als je heel veel behoefte hebt om je pizza eens even flink te verpesten. Je pizza wordt hier namelijk slap en smakeloos door. En dat is natuurlijk niet wat we willen.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
(Verse) pizza voorbakken
Wat je niet gebruikt aan deegbolletjes of pizzabodems vries je in voor de volgende keer. Je hebt mensen te eten en wil op dat moment niet de stress van het druk zijn met vele pizzabodems maken. Je zelfgemaakte pizza bodems maak je vooraf en je bakt ze dan ook kort voor.
Welke stand moet de oven bij pizza? Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte. Een verse pizza bak je altijd op de laagste hoogte, dus onderin de oven. De temperatuur kan het beste op 180-200 graden C.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Als het een pizza met alleen groenten en saus is, dan kun je deze ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Kijk ook altijd naar de houdbaarheidsdatum van de losse ingrediënten die je hebt gebruikt. Als één van de verse ingrediënten die je gebruikt tot maximaal morgen houdbaar is, dan is je pizza dat ook.
Zet de pizzavorm in het mandje en schuif het mandje in de airfryer. Stel de tijd in op 12 minuten, en de temperatuur op 180 graden. Bak de pizza knapperig bruin en gaar. Eventueel kan je 'm na de 12 minuten iets langer doorbakken als je 'm extra krokant wilt.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.