Vriezer. Kant en klaar: doe de bevroren kant en klaar lasagne in de oven en zet de oven aan op 180 graden. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. En laat de lasagne 60 minuten in de oven verwarmen.
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Schuif de bevroren lasagne in de oven en schakel die in op 200 ºC. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. Laat de lasagne in 60-70 min. goudbruin en gaar worden.
De schaal in de magnetron zetten en 8 min. op vol vermogen. Daarna op half vermogen 30 minuten tot de lasagnevellen gaar zijn. 5 minuten voor het eind even die laatste plakken kaas erop doen en weer terug zetten.
De lasagne kan je in de oven of magnetron verwarmen. Je kan het beste de oven voorverwarmen op 180-200 graden. De lasagne is na 20-25 minuten klaar. Ook kan je kiezen om de lasagne in de magnetron op te warmen.
Ja, dit kan zeker! Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
De bereiding
De lasagne kan zowel in de magnetron (5 minuten) als in de oven (20 minuten).
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van het gehaktmengsel, de lasagnavellen, de bechamelsaus en de kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas.
Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
Uw maaltijd opwarmen in de oven? Dat kan, maar is wat ingewikkelder dan met de magnetron. Verwarm uw heteluchtoven voor tot 110 graden Celsius. Plaats de maaltijd in de oven en verwarm deze in het plastic bakje circa 40 minuten op 100 graden Celsius.
Met warm weer heb ik vaak trek in koud eten. Dan is deze koude lasagne ideaal. Je hoeft alleen de lasagnebladen te koken. En dan maak je heerlijke laagjes met ham, mozzarella, spinazie en pesto.
Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende.
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt: zo kun je 'm makkelijker snijden.
In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren. In de vriezer kun je de restjes drie maanden bewaren.
Nog niet gebakken lasagne kun je, als je dit vooraf afdekt met vershoudfolie, in de ovenschaal in de koelkast plaatsen. Je hoeft dan voor het bakken alleen nog maar de vershoudfolie te verwijderen. Een restje gebakken lasagne kun je het beste op een bord bewaren, natuurlijk ook weer afdekken met vershoudfolie.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.
Alleen onderwarmte
Ook het opnieuw opwarmen van een gerecht doe je handig hiermee, zo zorg je dat de onderkant van een ovenschotel of taart warm wordt, zonder dat de bovenkant te hard gaat en eventueel verbrandt.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Een combi magnetron heeft ook ovenfuncties, zoals boven- en onderwarmte en hete lucht. Boven- en onderwarmte is voor het maken van een appeltaart en met de heteluchtfunctie bereid je een lasagne.
Verse lasagne of ontdooide lasagne kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Het gerecht kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
Gevulde pasta: als je gevulde pasta wilt invriezen is het aan te bevelen deze even te blancheren. In kokend water doen, wachten tot ze boven komen drijven en dan niet afkoken maar eruit halen. Even op laten drogen en dan in een zakje doen.