Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Texel is 12.0°C, door de seizoenen: in de winter 6.7°C, in de lente 9.0°C, in de zomer 17.0°C, in de herfst 15.1°C. Minimale watertemperatuur (3.8°C) in Texel het gebeurt in januari, maximum (19.3°C) in augustus.
Hoe warm is het water nu? Op dit moment is het Noordzee water rond de 18 en 19 graden, meting 16 september 2022.
19.1°C. De watertemperatuur van vandaag in Zandvoort is 19.1°C.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
18.4°C. De watertemperatuur van vandaag in Texel is 18.4°C.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
De meeste mensen vinden een watertemperatuur van 27°C prettig. Vaak wordt in de winter de temperatuur iets hoger ingesteld en in de zomer wat lager.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
In welk land is de zee niet alleen erg warm, maar ook erg schoon. In termen van warmte / netheid is de Rode Zee buiten concurrentie. Er stroomt immers geen enkele rivier in deze zee!
Omdat het bewegende water de warmte goed naar beneden geleidt, kan de zee veel meer warmte opnemen dan het land. In de zomer neemt de zee warmte op en is de temperatuur lager dan in een landklimaat, en in de winter staat de zee warmte af en is de temperatuur hoger dan in een landklimaat.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Mallorca is 20.0°C, door de seizoenen: in de winter 15.7°C, in de lente 16.5°C, in de zomer 25.0°C, in de herfst 22.7°C. Minimale watertemperatuur (14.0°C) in Mallorca het gebeurt in februari, maximum (27.8°C) in augustus.
De laagste gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden in Marmaris. Terwijl de hoogste temperaturen fluctueren van 31 tot een hete 35 graden. Het zeewater is met 23-26 graden comfortabel warm.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
De temperatuur ligt op het eiland wel wat lager. In de zomer zorgt de zeewind voor wat verkoeling, wat wij persoonlijk erg prettig vinden. De gemiddelde jaartemperatuur op Texel is 14 graden Celsius en er valt in één jaar tijd ongeveer 368 mm regen. In de maanden juli en augustus wordt het op het eiland ongeveer 20℃.
De beste reistijd voor Texel, Nederland is in juli en augustus. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag.
De temperatuur van het water in de Noordzee varieert gedurende het jaar behoorlijk. In januari is het water langs onze stranden zo'n 5 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in augustus kan oplopen tot zo'n 19 graden. Tijdens warme zomers kan dat zelfs nog een paar graden meer zijn.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
De zeewatertemperatuur ligt eind juli en in augustus namelijk tussen 19 en 22 graden en dat is ideaal. Een groot nadeel is dat het op dit soort dagen ontzettend druk wordt aan de kust. Juist wanneer het maar één dag heet is, lijkt half Nederland naar de kust te trekken.
Verdrinking ontstaat door het inademen van water in de longen. Als iemand langdurig onder water blijft, zal hij eerst zo lang mogelijk de adem inhouden. Maar na korte tijd wordt de drang om te ademen zo groot dat de persoon naar adem zal happen. Hierdoor stroomt er water binnen in de mond en luchtwegen.