Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l. Met dat mengsel vul je de vierkantemeterbak tot circa twee centimeter van de rand.
Vul kweekpotjes en/of kweekbak met zaaigrond, strooi de zaadjes erin en druk de grond licht aan. Maak de grond vervolgens vochtig met een sprayer. Waarom een sprayer en geen gieter? Met een gieter spoel je de zaadjes weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Zet je de bak in je tuin op aarde, dan maak je daar de grond wat vlak zodat je bak min of meer waterpas komt te staan. Haal de grote pollen gras of brandnetels weg. Grind hark je mooi glad, en een strak en vlak gazon laat je zoals het is. Leg tussen de ondergrond en je moestuinbak altijd een stuk anti-onkruiddoek.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.
Gebruik liever Lariks-/Douglas hout, tuinhout of behandeld steigerhout. Dit kan allemaal heel goed in de tuin gebruikt worden en is ideaal voor het maken van je moestuinbak.
Voor het gebruik in moestuinbakken en kweektafels kun je dus het beste perliet gebruiken. Deze staan vaak buiten en daarvoor is het belangrijk dat het regenwater goed wordt doorgeleid door de moestuinmix. Wil je zaaien dan kun je het beste vermiculiet gebruiken.
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Niet te diep zaaien in de kweekbak
Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het het 2 cm onder de grond.
Sluit het deksel. Een kweekbak is ideaal omdat hierin meerdere potjes naast elkaar passen. Met een transparante deksel erop wordt het een broeikas waardoor de zaden een voorsprong hebben op buiten gezaaide planten. Zodra er grote druppels aan het deksel hangen, controleer je of de grond nog vochtig genoeg is.
De aanschaf van de Makkelijke Moestuinmix
Voor een standaardbak van 120 bij 120 bij 20 cm heb je ongeveer 7 zakken nodig.
Moestuinders zijn, naast het wieden van onkruid, de meeste tijd kwijt aan het verzorgen en verbeteren van hun moestuingrond. Er wordt heel wat afgespit en vrachten (kunst)mest, compost, kalk en beendermeel worden door de grond gemengd om elk plantje van de juiste voeding te voorzien.
Maak de grond eerst goed los met een biovork of woeler. Spitten is niet nodig, hiermee verstoor je het bodemleven. Bekijk hier de voor- en nadelen van spitten. Houd ook de zuurtegraad op peil, werk bij een te zure grond (pH lager dan 5,5) wat kalk door de grond, korrelkalk bijvoorbeeld.
Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.
We kunnen de kwaliteit wat verbeteren door er wat kunstmest of koemestkorrel door te mengen. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.
In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen. Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond. Bezuinig niet op de zak potgrond/tuinaarde!
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Tuinaarde voor moestuin
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2
Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Als je overzichtelijk en 'recht toe recht aan' wilt kunnen schoffelen, dan zijn lijnen in de lengte van het bed handig, met een tussenruimte van 30 cm of 50 cm. Je kan dan lopend, 'naast je' schoffelen. Bij een bed van 120 cm breed heb je dan resp. 1, 3 of 4 rijen en bij een bed van 1 meter: 1, 2 of 3 rijen.