Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt, verpak het in een bakje of zakje en zet het hierna meteen weg in de vriezer. Zet op alles wat je invriest een datum.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt. Bij het ontdooien van producten in de magnetron dient de verpakking hiervoor wel geschikt te zijn.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Laat producten snel afkoelen
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Invriezen in glazen tupperware heeft een groot voordeel, met een probleem erachter. Glazen tupperware bewaart goed de kwaliteiten van het ingevroren voedsel, maar als deze tuppers aan lage temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze ontploffen.
Polypropyleen kan worden ingevroren, maar is gevoeliger voor breuk bij impact. Indien u de plastic bakjes thuis gaat gebruiken, of voor het verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden, kunt u gerust kiezen voor onze standaard plastic diepvriesbakjes.
Vergeten en je zit met een vriezer vol bevroren bier. Maar glas is wel echt een ideaal en duurzaam alternatief voor plastic als het op voedsel bewaren aankomt. Glas heeft dezelfde fijne eigenschappen als RVS. Alleen kan het wel breken.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
U vindt hier een overzicht met materiaal wat u voor het invriezen kunt gebruiken: diepvrieskwaliteit polyethyleen zakken en folie – polyethyleen is een soort plastic wat éénmaal te gebruiken is. polyethyleen dozen voor diepvries – meerdere malen bruikbaar na goed uitwassen. diepvrieskwaliteit aluminium.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.