Vossen verjagen met schrikdraad
De vos is een sluwe alleseter en heeft het al gauw op kippen, eenden en ander pluimvee gemunt. De jagende vos klimt over en graaft onder omheiningen door. Om vossen te verjagen, adviseren wij schrikdraad in combinatie met een Foxlight voor optimale afschrikking.
Een kippenhok die afsluitbaar is verminderd de kans op vossen en marters in het hok. Als je alleen een open ren hebt kunnen de vossen en marters gemakkelijk bij de kippen komen. Als je er dus voor wilt zorgen dat je kippen veilig zitten, is het aangeraden om een kippenhok met afsluitbaar nachthok te nemen.
Wat je ook kunt doen is het gaas 50 cm diep graven onder een hoek van 45 graden naar buiten. Een vos zijn uitstekende gravers en graaft eigenlijk altijd loodrecht naar beneden. Als daar dan ook gaas zit, kan hij er dus niet doorheen komen, waardoor jouw kippen dus goed beschermd zijn tegen de vos.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.
Voor een veilige kippenren gebruik je best een afsluitdraad met mazen van 3 tot 4 cm en een hoogte van minstens 190 cm. Onderaan kan je een extra afrastering van zo'n 30 cm hoog voorzien in een fijner kippengaas (2 tot 2,5 cm).
Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Een vos die in een kippenhok terechtkomt, bijt soms alle dieren dood. De paniekreactie van het pluimvee op de aanwezigheid van een vos in het hok, zorgt ervoor dat de vos meer dieren doodt dan noodzakelijk omdat zijn jachtinstinct wordt aangewakkerd, tot de rust weerkeert. Dit fenomeen wordt surplus killing genoemd.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Roofvogels vallen gericht kippen in een uitloop aan. Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd.
Vos eet in één nacht bijna vijftig kippen dood: “Zelfs de kleinkinderen zijn bang van de grote, boze vos” Een vos plukt stelselmatig de kippenrennen van bewoners van de Passtraat leeg. Op twee maanden tijd werden al minstens vijftig kippen opgepeuzeld.
Blijkbaar houden vossen niet van radio, terwijl heel wat andere dieren net wel gelukkig worden van muziek. Dat merken ze onder meer in een kattenhotel in Diest waar ze muziek spelen voor de katten. En ook varkensboer Piet ziet dat zijn varkens beginnen te kwispelen als de stereo aanstaat in de stal.
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.
Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven. Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen. Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.