Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen.
Zorg ervoor dat er voldoende verf op de roller zit en plaats de rol voorzichtig tegen de muur. Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is.
Je bent helemaal trots op je net geverfde muur, maar als het is opgedroogd zie je ineens lelijke strepen. Balen! Om dit op te lossen kun je met een heel fijn schuurpapiertje over de vegen gaan. Veeg het stof er vervolgens af met een doekje en verf er nog eens overheen.
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt. Zo voorkom je dat je verf mengt met het water.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een lakroller voor watergedragen lak gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De 'zachte kern' zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Roller voorbereiden op juiste verflaagdikte
Op een muurverfroller mag verhoudingsgewijs meer verf zitten dan op een lakroller. In beide gevallen zoveel dat het genoeg is om een gedeelte van het oppervlak dekkend te krijgen, maar niet zoveel dat de roller gaat druipen.
Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn. Dit is de meest voordelige optie om af te lakken.
Antwoord: Bij naar buiten draaiende deuren of ramen is het beste om eerst het kozijn te schilderen. Bij het schilderen moet de deur of het raam open staan en neem je de sponning ook mee. Wanneer het kozijn droog is kun je de deur of het raam aan de buitenkant vervolgens schilderen.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
De rollers blijven dan voor twee á drie dagen goed. Wil je ze voor een langere tijd goed houden, besprenkel de rollers -in de zak of tas- met een beetje schoon leidingwater. Vóór het gebruik de verfrollers weer goed in de latex of muurverf rollen.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Blokwitters oftewel blokkwasten
Blokwitters zijn ook platte kwasten. Deze brede rechthoekige kwasten bestaan uit lange haren. Ideaal voor het schilderen van bijvoorbeeld muren, schuttingen en ongelijke ondergronden.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Verdeel in je hoofd het oppervlak in vlakken en werk vlak voor vlak van boven naar beneden. Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de 'vlakke' delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.