Als je iets als een saus of soep verwarmt, kun je het ook grondig roeren voordat je het nog eens 30 tot 60 seconden verwarmt. Als je al dat doet en je krijgt nog steeds explosies, is het vermogen van de magnetron misschien gewoon te hoog. Halveer je tijden, maar blijf roeren/draaien enzovoort.
Hoe voorkom je rommelige magnetronexplosies. Voor vloeistoffen en halfvaste stoffen is je beste verdediging om elke paar seconden te stoppen en te roeren om de zakken te neutraliseren voordat de druk zo groot wordt dat ze barsten . Je kunt ook een lagere temperatuurinstelling proberen, waardoor het eten langzamer wordt verwarmd en het risico op detonatie wordt verminderd.
Nee, nee en nog eens nee. Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Het is over het algemeen veilig om voedsel in de magnetron te zetten zonder deksel, maar het kan leiden tot ongelijkmatig koken, vochtverlies en spatten . Het gebruik van een magnetronbestendige deksel of deksel helpt de kookefficiëntie te verbeteren en de kwaliteit van het voedsel te behouden, terwijl rommel in de magnetron wordt voorkomen.
Om spatten te voorkomen, bedek je soep losjes met een magnetronbestendige deksel of bord . Minder schoonmaken betekent meer tijd om van je maaltijd te genieten!
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden.
Het probleem met soep is dat het relatief stroperig (of 'viskeus') is, waardoor de diffusie van warmte erin wordt vertraagd . Als gevolg hiervan beginnen sommige delen van de soep uitdijende bellen van hete damp te vormen die door het oppervlak kunnen barsten en een puinhoop kunnen veroorzaken.
Traditioneel raden we aan om een kom soep ongeveer 3 minuten te verwarmen, waarbij je elke 60 seconden even stopt om snel te roeren (dit helpt om die ongewenste koude plekken te voorkomen, bah) en de kop of kom af te dekken met een vochtig stuk keukenpapier, zodat de restjes kunnen stomen.
Plaats het eten gewoon in een magnetronbestendige container, voeg een scheutje water toe (of bedek het met een vochtige papieren handdoek) om het vocht vast te houden en zet het een minuut of twee in de magnetron. Restjes soep, stoofschotels, rijst en groenten zijn allemaal uitstekende kandidaten voor de magnetron .
De verdampingsgaatjes in de folie voorkomen overtollige condensvorming en de uitdroging van de voeding. Daarenboven kleeft hij zonder problemen op glas, porselein en aardewerk zodat ook de oven van spatten gevrijwaard blijft.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Om de soep op te warmen, verwarm je hem 1-2 minuten in de magnetron. Roer halverwege de bereidingstijd tot hij helemaal warm is .
De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel.
Tijdens het koken van vlees, maar ook bouillon of soep, kan zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte vormen.Dit bestaat voornamelijk uit vrijgekomen eiwitten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip.
Soep opwarmen in magnetron
Wanneer je soep uit blik wilt opwarmen, zorg je ervoor dat je de soep in een schaaltje of diep bord giet. Blik kan metaal bevatten, dus dit mag niet in de magnetron. Daarna kun je het schaaltje of bord in de magnetron zetten en voor 1 tot 2 minuutjes opwarmen met 1000 Watt.
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
Met je magnetron is het sneller en makkelijker dan ooit om een gezellige soep (van begin af aan) te maken . Of je nu zin hebt in een stevige chili, een noedelsoep met bouillon of een zijdezachte gemengde bisque, de magnetron maakt het makkelijk om allerlei smaken en texturen te bereiden.
Hoewel de magnetron en het fornuis bijna elk type soep kunnen opwarmen, profiteren dunne gerechten op basis van bouillon, zoals matzeballensoep, het meest van de warmte van het fornuis . Die gezonde kommen moeten vaak aan de kook komen om schadelijke bacteriën te doden voordat ze worden geserveerd.
Voor knapperigere resultaten kiest u voor een hoger vermogensniveau . Houd echter rekening met de kooktijd, aangezien hogere vermogensniveaus het eten sneller kunnen koken. Gebruik magnetronbestendige accessoires: magnetronbestendige accessoires zoals crisper trays, grillpannen en siliconenmatten kunnen helpen knapperigere texturen te bereiken.
Een soepje in de magnetron:
Een soepje kunt u ook gewoon in een pannetje op het fornuis verwarmen. Wilt u de soep echter liever in de magnetron verwarmen, dan kan dat ook. Zet het soepje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Magnetron kookzakken of inkookzakken houden maximaal vocht vast, voorkomen spatten, zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en helpen sappen in het voedsel te behouden. Wees voorzichtig bij het openen van de zakken om brandwonden door de stoom te voorkomen.