Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember meekoken
Het meekoken van gember heeft nog een belangrijk voordeel. Het zorgt ervoor dat de gezonde bestanddelen in gember, zoals gingerol en shogaol, beter vrijkomen. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking en gaan dus bacteriën en infecties tegen.
Verhitte gember
Bij verhitting vervangt dit stofje de twee oorspronkelijke stoffen van de gember, waardoor het een zachtere en aromatische smaak ervoor terugkrijgt. De heerlijke, zoete geur die kenmerkend is voor gemberthee komt dus af van het stofje zingeron die zijn intrede maakt.
Hoe harder en ouder het is, hoe langer het duurt om zacht te worden en de smaak zal niet zo lekker zijn! Kook de gember in 350 ml / 1,5 kopjes water op middelhoog vuur (sudderen) gedurende ongeveer 50-60 minuten totdat de gember zacht en al dente is .
Gember die vers is, voelt stevig aan en heeft een gladde schil. Als je er aan ruikt, ruik je ook meteen de sterke gembergeur. Voelt je gember zacht aan of zie je hier en daar andere kleuren opduiken dan is de kans groot dat je gember niet meer vers of goed is en kan je hem beter ook niet meer bewaren of invriezen.
Eet het rauw of kook het - beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot - waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Gember geeft een opmerkelijke smaak aan peperkoek, brandewijnkoekjes en gemberpudding . Het kan worden verwerkt tot thee, worden gekookt tot jam, worden bewaard in suikersiroop of worden gesuikerd en gedroogd tot snackbare gekristalliseerde gember. Gember is een integraal onderdeel van de mengsels van chai masala en haldi doodh, die worden gebruikt voor gouden melk.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Wanneer u verse gember koopt , let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken . Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft.
Terwijl de schil van veel groente en fruit voedingswaarde bevat. Als de gember(schil) erg oud is dan verwijder je de schil liever wel. Redenen waarom je geen gember meer gaat schillen: de buitenste schil van gember is zo dun dat dit niet op te merken is in gekookte gerechten.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
De beste manier om gember te schillen
Daar komt een lepel goed van pas, en dat kan niet makkelijker. Het enige wat je hoeft te doen is de punt van de lepel op de gember te drukken, met de kom naar beneden in plaats van omhoog, en hem door de buitenkant van de gember te trekken .
Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en bewaar het in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember! Op zoek naar een geschikt vershoudbakje? Bestel een luchtdicht vershoudbakje van LocknLock met 10% korting!
Dr. Aashima Chopra, diëtiste, Paras Hospitals, Panchkula, legt uit dat gember niet alleen een geweldige smaakversterker is, maar ook een geweldige optie is voor gewichtsverlies. Als u regelmatig gemberwater drinkt, zal het de voedingsstoffen beter opnemen en energie optimaal vrijgeven .
De pittige smaak komt door de stofjes gingerol en shogaol, twee van de belangrijkste bestanddelen van gember. Gingerol is een krachtig antioxidant.
Het koken van gember kan het gehalte aan in water oplosbare vitamines, zoals vitamine C en B, verminderen . Het kan echter ook helpen de taaie vezels af te breken, waardoor de nuttige stoffen gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen.
Is gemberschil eetbaar? De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.