Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Het zouten van het water doet meer dan alleen je pasta op smaak brengen. Het kan helpen voorkomen dat de zetmelen in je pasta gaan stollen, waardoor het risico dat je pasta blijft plakken afneemt. Probeer een eetlepel of twee zout toe te voegen aan elke liter water, wat neerkomt op ongeveer een kwart of een half kopje zout voor een pond pasta.
Regelmatig olie toevoegen om de korrels te coaten en plakken te voorkomen. Veel plezier!
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Zodra de pasta gaar is, doe ik hem meteen in een vergiet en laat hem afkoelen met koud water. Ik zorg ervoor dat ik hem goed mengen spoel hem daarna af. Daarna doe ik hem in een bakje en zet hem meteen in de koelkast . Ik vind dat dit meestal goed werkt om plakken te voorkomen.
Het zetmeel dat vrij komt zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken, door meteen voorzichtig te roeren blijft het in beweging en wordt dit proces verstoord.
Deeg is te plakkerig
Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
Vers deeg laat vocht los als het staat (de reden waarom pasta zo makkelijk te drogen is), wat de noedels onherroepelijk aan elkaar kan laten smelten. Je zult je vellen willen afstoffen voor en nadat je ze snijdt. Timing is cruciaal.
Pasta die zacht en papperig is, is meestal te lang gekookt, terwijl als het knapperig en hard is, dit een goede indicatie is dat je het niet lang genoeg hebt gekookt. Perfect gekookte pasta is meestal zacht van binnen en een beetje stevig van buiten.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Géén olie, wél kookvocht
Kortom: wanneer je olie toevoegt aan je gekookte pasta sluit je de pasta eigenlijk af met een laagje olie. Hierdoor kan de pasta vervolgens geen saus meer opnemen, omdat de buitenlaag dicht is terwijl die juist open moet staan.
Manier 5: de pasta laten afkoelen in koud water
Ik giet de pasta na de vereiste kooktijd af in een vergiet en wacht tot het kookwater weg is. Dan vul ik een kom met koud water en hang daar het vergiet in. Zo laat ik de pasta helemaal afkoelen.
Besprenkel de noedels dan met een beetje (sesam of rijst-)olie om het aan elkaar plakken tegen te gaan. Verwarm de noedels nog even kort mee met je gerecht (in de wok of pan).
Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Als het plakkerig blijft kun je het schoonmaken met een ammoniak oplossing. Je moet even poetsen, maar daarmee krijg je het plakkerige toplaagje weg.
1) Voeg nooit olie toe aan uw water
De enige manier om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken, is door veel water te gebruiken.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Of je nu olie of boter gebruikt, een theelepel of twee (afhankelijk van de hoeveelheid pasta) zou voldoende moeten zijn . Het doel is om te voorkomen dat de noedels aan elkaar blijven plakken. (Als je vers gekookte zelfgemaakte pasta bewaart, meng het dan met een beetje bloem.)
Bami na het koken afspoelen met heet water. Je voorkomt daarmee dat de bami gaat plakken, maar in tegenstelling tot afspoelen met koud water, blijft de bami wel lekker heet, zodat je het direct kan serveren.
Als u pasta te lang kookt, kan er meer zetmeel aan het kookwater worden afgegeven , waardoor de pasta plakkerig wordt.
Uw nummer één veiligheidsmaatregel: blijf roeren
Dit is het. Dit is de nummer één verdedigingslinie om te voorkomen dat pasta blijft plakken. Roer. Roer vaak, roer elegant en roer volledig — vooral in het begin.