Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: gebruik een speciale waszak
Nog beter is het om de pluisgevoelige kleding in een speciale waszak te wassen. Door de kleding in een waszak te wassen voorkom je dat de pluisgevoelige kleding onnodig tegen andere kledingstukken aan schuurt. Hierdoor ontstaan minder snel pillen.
Pluizen en haren met een scheermesje
Met een wegwerpmesje verwijder je heel handig de pluisjes van je kleding. Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf.
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Pillen ontstaan door het vastplakken van haartjes en wrijving van materiaal, de vezels van het materiaal wikkelen zich hierbij als het ware om elkaar heen. Dit kan tijdens het dragen van je kleding gebeuren, maar ook tijdens het wassen kunnen pillen ontstaan.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Externe pilling
In de meeste gevallen ontstaat het pillen van de stof door het oprollen van losse vezels tot kleine bolletjes vezels. Deze losse vezels zijn tijdens het productieproces van de stof tussen het weefsel terecht gekomen en komen door gebruik van de meubels los.
Een vochtig droogtrommeldoekje is vaak een goede manier om pluizen van je zwarte kleren te krijgen. Wrijf met het vochtige droogtrommeldoekje over je kleren totdat je alle pluizen verwijderd hebt. Je kunt tevens je wasdroger en een schoon droogtrommeldoekje gebruiken om pluizen van je kleren te krijgen.
Wanneer je je jas gaat wassen is het daarom aan te raden om de jas binnenstebuiten te wassen. Op die manier voorkom je wrijving tussen materialen. Gebruik een speciale waszak tijdens het wassen en gebruik altijd het juiste wasprogramma. Laat je jas altijd aan de buitenlucht drogen om pluisvorming te voorkomen.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Pluisjes ontstaan als kleine stukjes vezel van de stof loskomen en kleine bolletjes draad vormen die op de stof blijven plakken. De belangrijkste oorzaak van pluizen is wrijving, die het vaakst optreedt tijdens het dragen en bij het wassen van je kleding.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Aspirines. Het toevoegen van een of meerdere aspirines aan een warme handwas of de wasmachine doet namelijk wonderen. Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen.
Het trucje om dierenharen op je gewassen kleding te voorkomen is heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is namelijk een vochtig schoonmaakdoekje. Leg één of twee doekjes in je trommel en gooi daarna je was erbij. Laat de wasmachine normaal draaien en je zult zien dat je schone was er weer zonder haren uitkomt.
Kies het juiste wasprogramma en gebruik een waszak
Het doet je ontsnappen aan gekrompen rokjes, verkleurde T-shirts en opgewolde truien. Verder helpt het ook om pluisgevoelige stukken tijdens het wassen in een speciale waszak te stoppen.
De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
Mocht je het nog niet weten: pillende truien zijn truien waarbij sprake is van pluisvorming. Dit ontstaat door wrijving van de trui; de vezels in de stof wikkelen zich aan elkaar tegen de oppervlakte en zo ontstaan er kleine bolletje stof. Dit kan tijdens het wassen, maar ook gewoon tijdens het dragen gebeuren.
Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Door één of meerdere aspirines toe te voegen aan de aangetaste was verdwijnen alle papierrestjes als sneeuw voor de zon. Dit kan zowel bij een (warme) handwas als in de wasmachine. U gaat als volgt te werk: stop uw was opnieuw in de wasmachine, maar voeg deze keer 4 aspirines toe.
Om je zelfgemaakte pluizenroller te gebruiken, leg je de deegroller gewoon op het kledingstuk. Houd de deegroller bij de handvatten vast en rol hem heen en weer over de stof totdat de pluisjes verdwenen zijn.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Zij leverden de merinogarens die bijna niet pluizen of pillen en gewoon wasbaar zijn in de machine. Het eindresultaat? The Merino Sweater.
Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en warentypische eigenschap van platweefsel.