Soms springen holenbroeders ook in de schoorsteenopening of tuimelen ze naar beneden en raken er op eigen kracht niet uit. Via de kachel of open haard kan de vogel meestal uit de schoorsteen gehaald worden. Dit kan je vaak zelf doen.
Werkwijze vogelnest verwijderen
De schoorsteenveger kan het nest zowel verwijderen van boven naar beneden als van beneden naar boven. In het eerste geval laat hij met een touw een stalen kogel met een borstel neer in de schoorsteenbuis. In het tweede geval gebruikt hij een flexibele steel met een borstel.
Om te beletten dat kauwen in jouw schouw broeden, sluit je de rookgaten best af met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van max. 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken.
Soms komen die op plaatsen die voor mensen net niet helemaal handig zijn. Toch mogen nestjes niet weggehaald of vernield worden. In Nederland zijn alle inheemse vogels beschermd. Dat betekent onder meer dat de nesten tijdens het broedseizoen niet weggehaald of vernield mogen worden.
Om problemen te voorkomen bij uw rookkanaal of schoorsteen plaats u minimaal een regenkap met vogelgaas, zodat de regen en de vogels uw rookkanaal niet vervuilen. Let op, want op een rieten kap is een vonkenvanger verplicht.
Een schoorsteenkap is erg handig en belangrijk. Zo kunnen vogels een nest gaan maken in je schoorsteen. Om dit te voorkomen heb je een schoorsteenkap nodig. Daarnaast is het ook erg belangrijk om een schoorsteenkap te hebben als je graag een beter rokende schoorsteen wil hebben.
Een trekkende kap heeft een wind en regen werende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de wind niet in het rookkanaal kan slaan (wat de trek belemmerd), terwijl het niet in de buis kan regenen.
De regel is simpel: het mag als het nest verlaten is én van een vogelsoort die elk jaar een nieuw nest of hol bouwt. Een vogelnest van bijvoorbeeld een zwaluw, die elk jaar terugkeert op het nest, mag u niet verwijderen. Dat geldt ook voor roofvogels die het hele jaar rond hun nest verblijven.
over het bouwen van het mezennest doen de vogels ongeveer een week. Daarna leggen ze ongeveer 1 ei per dag. Dit loopt op tot zo'n 8 à 10 eieren en dus evenveel dagen. Vervolgens duurt het uitbroeden van de eieren een week of twee en blijven de jongen daarna nog ongeveer drie weken in het nest voordat ze uitvliegen.
Ben je een pechvogel en heb je een nest onder jouw panelen? Laat het nestje dan weghalen. Ga zeker niet zelf aan de slag met een bezem - je hebt namelijk kans dat je dan ook de bekabeling onder de panelen beschadigd. Laat een installateur het nest verwijderen.
Een goede schoorsteenkap voorkomt een vogelnest
Het aanbrengen van een nieuwe kap met vogelbescherming op uw schoorsteen is de meest effectieve manier. U kunt bij ons terecht voor het aanbrengen van schoorsteenkappen. Laat uw schoorsteen ook regelmatig inspecteren, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Kauwen broeden graag in elkaars nabijheid in losse kolonies. Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, oude nesten van zwarte spechten, bosuilennestkasten maar ook gaten in muren, onder dakpannen en in schoorstenen. Ze broeden zelfs ook in konijnenholen.
Oudere gebouwen hebben vaak nog daken met kierende dakpannen, schoorstenen en vele hoekjes en gaten. Hier komen veel gierzwaluwen, spreeuwen, huismussen en zwarte roodstaarten op af. Zij maken graag hun nest in de holtes onder je dak.
Uw dak beschermen tegen vogels
Om te voorkomen dat vogels een vogelnestje bouwen in uw dakgoot, onder uw dakpannen, in uw schoorsteen of onder uw panelen, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen. Denk aan vogelwering in de dakgoot in de vorm van een rooster, een schoorsteenkap of een vogelschroot.
Vliegt hij niet weg, doe dan de vogel in een doos met gaatjes en breng hem naar de vogelopvang, of bel de dierenambulance.
Bel de gemeente of Dierenambulance
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Kijken in een mezen-, mussen- of andere nestkast is bij wet verboden. Er zijn heel veel camera's te koop, daarmee kan ongehinderd in een nestkast gekeken worden.
Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen.
Bij de meeste nestkasten van tuinvogels is het raadzaam om ze in ieder geval eens per jaar schoon te maken. Omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben, kunt u het beste wachten tot het najaar. Zo voorkomt u dat u een laat legsel verstoort.
Maar er zijn ook vogels die meer honkvast zijn. Zij gebruiken hun rust- en verblijfplaats het hele jaar door of keren er elk jaar naar terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gierzwaluw, ooievaar, huismus of de kerkuil.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
Roterende trekkappen zorgen voor een sterk zuigende kracht in het rookkanaal, waardoor de trek in de schoorsteen wordt verbeterd. Ook voorkomt een trekkap valwinden door hevige weersomstandigheden en vogels kunnen geen nesten meer maken in de uitgang van het rookkanaal.
Trek van kachelpijp
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.