Bij een TENS-behandeling geven we zwakke elektrische stroompjes door uw huid heen aan uw zenuwen. De behandeling heet ook wel zenuwstimulatie. Door de elektrische stroompjes werken de pijnzenuwen minder goed.Daardoor kan u minder pijn voelen.
TENS heeft zelden bijwerkingen. Ook langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk. Wij raden u aan alleen het programma te gebruiken dat is ingesteld door de assistente die u de TENS- instructie heeft gegeven. U mag de elektroden nooit op de halsslagader plakken.
Zo kunt u de elektrodes twee tot drie weken gebruiken. Zorg ervoor dat het apparaat uitstaat bij het opbrengen en verwijderen van de elektrodes. Dit om vervelende prikkelingen te voorkomen. U kunt de TENS-therapie drie tot vier maal per dag gebruiken.
Het plaatsen van de elektroden
Bij het gebruik van één elektrode: plak het middelste gedeelte over de wervelkolom. Bij gebruik van twee elektroden op één uitgang: zorg dat de pijnlijke plek tussen twee elektroden zit en plaats de elektroden, minimaal 1 centimeter en maximaal zes tot acht centimeter uit elkaar.
Een TENS-apparaat werkt door kleine elektrische stroomstootjes te geven om zenuw-, spier- of gewrichtspijn te bestrijden, zodat je op elk gewenst moment pijn kunt verlichten. TENS-apparaten bieden je een niet-invasieve, medicijnloze manier van pijnverlichting.
De endorfine werkt als een soort pijnstiller en zorgt ervoor dat u minder last heeft van de pijn. De TENS-behandeling is veilig en doet geen pijn.
TENS elektrodes gaan ongeveer twee tot drie weken mee. Als de elektrodes niet goed meer plakken, kunt u op de folie eerst een druppel water doen en vervolgens plakt u de elektrode over de druppel water op de folie.
Door het gebruik van TENS wordt de aandacht van de pijn afgeleid. Het TENS-apparaat geeft kleine stroomschokjes via de huid aan de spieren en zenuwen door. Dit gebeurt via elektroden die op uw huid zijn geplakt. De stroomschokjes voelen als tintelingen onder de huid.
Zo worden elektroden gebruikt om een meetapparaat te verbinden met de te meten schakeling of met het hoofd van een patiënt voor het maken van een EEG. Bij lassen wordt één elektrode verbonden met het werkstuk en is de andere de laselektrode.
De proefblokkade of langdurige zenuwblokkade duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Na afloop van de behandeling komt u terug in de voorbereidingsruimte. Na een proefblokkade of langdurige zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden.
Hoe werkt neurostimulatie? Neurostimulatie is een behandeling tegen pijn. Hier worden zwakke elektrische stroompjes aan het ruggenmerg of zenuwwortel gegeven. Tijdens een kleine operatie wordt een geleidingsdraad in een ruimte tussen uw ruggenwervel geplaatst.
Bij een PRF-behandeling wordt een zenuwwortel middels een naald en een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is de pijngeleiding in de zenuwwortel te beïnvloeden om de pijn te verminderen. De behandeling wordt toegepast bij pijn die uitstraalt naar hoofd, arm, romp of been.
TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Door middel van kleine stroomstootjes worden de pijnprikkels van de weeën onderschept. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder. TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is mogelijk bij een ziekenhuis- en thuisbevalling.
GeboorteTENS apparaten zijn speciaal geschikt gemaakt voor pijnverlichting bij de bevalling. De meest gebruikte is de “Elle TENS 2”. De TENS wordt veel gebruikt in de fysiotherapie en bij chronische pijn, waar het een bewezen effect heeft. Sinds midden jaren zeventig wordt het ook gebruikt bij bevallingen.
De verlichte display maakt de TENS-toepassing ook bij slechte lichtomstandigheden kinderlijk eenvoudig. 20 seconden na de laatste handeling schakelt de displayverlichting zichzelf uit met het oog op de energiebesparing maar schakelt bij een nieuwe druk op een toets onmiddellijk weer in.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
gespannen; gestressd; opgejaagd; spannende; zinderende.
Een Qutenza-behandeling is een vorm van pijnbestrijding. De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd.
Alternatieve behandelingen € 40 per dag tot € 300
antroposofie. acupunctuur. acupressuur. psychologische hulpverlening.
Wanneer moet ik naar de dokter bij zenuwpijn? Als u lang pijn blijft houden, de pijn erger wordt of telkens terugkomt, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en vaststellen wat de pijn veroorzaakt.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden. Het effect kan pas na zes weken tot drie maanden beoordeeld worden.
Vroeger dachten we dat mensen met langdurige pijnklachten langzaam gingen wennen aan de pijn. Het idee was dat de pijngrens van deze mensen steeds hoger kon worden. Maar bij de meeste mensen is dit juist precies andersom. Als pijn langdurig is (>3 maanden), kan het pijnsysteem steeds gevoeliger worden.