Een defect in het kraakbeen kan voor vele soorten ongemak zorgen. Zoals zwelling, pijn wanneer u de knie belast, slotklachten en een krakend gevoel. Dit kan zorgen voor een beperking van de mobiliteit en zal dus de dagelijkse handelingen belemmeren. Zelf kunt u aanvoelen wat wel en niet mogelijk is.
Een kraakbeenletsel kan ontstaan door een plots trauma (ongeval), herhaald microtrauma (overbelasting) of degeneratie (slijtage). De typische klachten hierbij zijn pijn bij belasting en crepitaties, het ervaren van een soort schuren in de knie. Vaak is er ook een intermittente, reactieve zwelling.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Verraderlijk is bovendien dat in kraakbeen nauwelijks of geen gevoel zit. Wie te maken krijgt met slijtage of artrose merkt dat meestal pas als het gewricht geïrriteerd raakt. Kraakbeen kan ook gedeeltelijk beschadigd raken, bijvoorbeeld door een ongeluk of een val.
Beweging perst de voedingstoffen uit het gewrichtsvloeistof in het kraakbeen. Daarnaast zorgt beweging voor minder overgewicht en dus minder overbelasting van de gewrichten. Ten slotte gaat artrose vaak gepaard met stijfheid. Deze stijfheid neemt toe als je niet in beweging blijft.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Niet verwonderlijk, juist zij moeten bewegen. Wandelen is goed voor wie chronische gewrichtspijn heeft. Aandoeningen als artrose, artritis en reuma zorgen voor chronische pijn door stramme en stijve gewrichten, ontstekingen en zwellingen. Nog veel patiënten gaan er vanuit dat rust de beste remedie is.
Op röntgenfoto's is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet. De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Een belangrijke aanwijzing voor artrose.
Eet regelmatig vette vis, bij voorkeur kleine roofvisjes zoals sardines, ansjovis, zalm en haring. Diverse kruiden werken ook ontstekingsremmend, bijvoorbeeld kurkuma en zwarte peper. Zwavelhoudend voedsel zoals ui, prei en knoflook is ook gunstig voor gezond kraakbeen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Kraakbeen is weefsel dat moeilijk herstelt. Dit komt doordat er geen bloedvaten of zenuwen in het kraakbeen zitten. Hierdoor kan het kraakbeen ook geen pijn registreren. De pijn die optreedt na kraakbeenschade, komt niet direct van het kraakbeen, maar via de geïrriteerde structuren rondom het kraakbeen.
Een kraakbeenletsel is niet hetzelfde als artrose. Artrose is het eindstadium van kraakbeenlijden waarbij beide articulerende oppervlaktes aangetast zijn. Kraakbeen heeft geen intrinsieke capaciteit om te genezen en schade hieraan kan de de biomechanische eigenschappen ervan aantasten en finaal leiden tot artrose.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Conclusie. Fietsen is geen oorzaak van artrose en verergert de aandoening evenmin. Bewegen is net een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Omdat artrose langzaam voortschrijdt, zal je op een gegeven moment wel iets minder intensief en lang kunnen fietsen.
Een defect in het kraakbeen kan voor vele soorten ongemak zorgen. Zoals zwelling, pijn wanneer u de knie belast, slotklachten en een krakend gevoel. Dit kan zorgen voor een beperking van de mobiliteit en zal dus de dagelijkse handelingen belemmeren.
Osteochondritis dissecans : Dit is een aandoening waarbij het onderliggende bot tijdelijk zonder bloed valt. Het bot sterft af waardoor het bovenliggende kraakbeen eveneens afsterft omdat het geen stabiele ondergrond meer heeft. Osteochondritis dissecans is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen en jongeren.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
De warmte van de zon ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler, wat bewegen vergemakkelijkt. Ook voor reumatoïde artritis en artrose is de warmte van de zon heilzaam, al is rechtstreekse blootstelling zeker niet nodig en zelfs af te raden in combinatie met medicatie zoals corticosteroïden.
Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij artrose? 2x per week vette vis, zoals haring, makreel, zalm of tonijn, deze zijn rijk aan ontstekingsremmende vetzuren. Biologisch of scharrelvlees. Deze dieren bevatten meer gunstige Omega 3-vetzuren.
Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.