Aseksuelen voelen geen seksueel verlangen naar een ander. De geaardheid wordt onderverdeeld in meerdere types (A tot en met E), waarbij er bijvoorbeeld wel seksuele drift en/of romantische aantrekkingskracht wordt ervaren, maar er geen enkele behoefte is om seks te hebben.
Wanneer ben je aseksueel? Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.
Aseksuele mensen kunnen seksuele relaties hebben.
Sommige aseksuelen masturberen, maar hebben nooit of zelden zin in seks met een partner. Sommige aseksuele mensen hebben langdurige niet-seksuele, maar wel fysieke relaties. Aseksueel zijn zegt niets over hoe fysiek intiem iemand kan of wil zijn met anderen.
Zelfs als je je in het verleden tot een ander aangetrokken voelde, kun je later in je leven aseksueel worden.
De grote vraag blijft: waarom voelen aseksuele mensen zich niet seksueel aangetrokken tot anderen? Hoe dat precies zit weten wetenschappers niet precies. De hormonen van aseksuele mensen zijn niet afwijkend van die van hetero-, homo- of biseksuele mensen. Wat ze wel weten is dat aseksualiteit is aangeboren.
De Engelse term voor niet zo seksueel zijn
Mensen die graysexual zijn vallen in een soort grijze zone in de manier waarop ze seks ervaren. Met andere woorden: ze ervaren wel seksuele aantrekking, maar dit gebeurt zelden en met een lage intensiteit.
Het tegenovergestelde van aseksueel/romantisch is alloseksueel of alloromantisch. Alloseksueel/romantisch wil zeggen dat je seksuele/romantische aantrekking tot andere personen ervaart. Dit omvat dus de seksuele en romantische oriëntaties zoals homo, lesbisch, panseksueel/romantisch, biseksueel/romantisch,...
De term is een benaming voor mensen die geen seksuele verlangens koesteren, tot er een sterke emotionele connectie is met een ander. Dit is volgens experts geen modieuzer woord voor kieskeurigheid, maar een serieus te nemen geaardheid.
Type B is iemand die geen libido hebt en daarom geen zin in seks, maar zich wel romantisch aangetrokken voelt tot een ander. Als je deze vorm van aseksueel bent heb je bijvoorbeeld wel een liefdevolle relatie, maar heb je geen behoefte aan seks.
Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking is net als Juul aseksueel. Dat is in totaal een flinke groep mensen, maar zij krijgen vaak geen erkenning.
Omgaan met aseksualiteit als partner
Wees daar open over zonder dat jouw vriendin het gevoel krijgt dat ze moet of dat ze iets verkeerd doet! Want dan wordt het een negatief verhaal en komen jullie in een negatieve spiraal. Kijk of je kunt accepteren dat jullie minder vaak of helemaal geen liefde bedrijven.
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen.
Dat betekent dat het aantal volwassenen (14 miljoen) dat je aseksueel kunt noemen tussen 0,5 en 1 procent ligt. Rond de honderdduizend Nederlanders voelt niets lichamelijks voor een ander. Maar waar afgelopen jaren gestaag letters aan het lhbti-snoer werden geregen, is er in Nederland nog geen plek voor de 'a'.
Als je aseksueel bent, voel je je weinig of niet seksueel aangetrokken tot andere mensen. Net als hetero- of homoseksualiteit is het geen keuze, maar een geaardheid waarmee je bent geboren. Een andere naam voor aseksualiteit is 'ace'.
Halfseksuelen, bijvoorbeeld, ervaren geen seksuele aantrekkingskracht totdat zij een sterke emotionele band met iemand aangaan. Er wordt dan seksuele aantrekkingskracht en lust ervaren ten opzichte van een specifieke persoon, we spreken dan van extreme vorm van monogamiteit.
Mannen blijven ook op oudere leeftijd nog seksueel actief. Een man zal gemiddeld bijna vijf jaar langer de liefde bedrijven dan vrouwen. Op 55-jarige leeftijd hebben mannen nog 15 jaar van actief seksleven voor de boeg. Vrouwen moeten het op die leeftijd gemiddeld met een vooruitzicht van 10,5 jaar stellen.
Een Nederlands onderzoek laat zien dat ongeveer 0,5 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen vaak een verminderd seksueel verlangen heeft, wat kan wijzen op aseksualiteit.
'Met name in de geestelijke gezondheidszorg wordt aseksualiteit nog te vaak gezien als een afwijking, of als een symptoom van een andere stoornis. Maar aseksualiteit is gewoon een identiteit, dus het is niet iets wat je moet willen genezen.
frigidus = koud) is het voortdurend ontbreken van lustgevoelens bij de vrouw tijdens het geslachtsverkeer. Een frigide vrouw is seksueel ongevoelig.
2. Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
De P staat voor panseksueel, wat betekent dat je valt voor iemands karakter of persoonlijkheid – ongeacht het geslacht van de andere persoon. De betekenis van panseksueel? Dat wil dus zeggen dat iemand die panseksueel is, niet verliefd wordt op de buitenkant en verder kijkt dan naar iemands geslacht.
Zoöfilie is het beleven van seksuele opwinding van mensen tot dieren. Zoöfilie omschrijft de seksuele aantrekkingskracht niet de handeling. Bij bestialiteit gaat het om de handeling en hoeft die aantrekkingskracht er niet te zijn. Bestialiteit betreft seksuele handelingen tussen mens en dier.
Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekking voelt tot andere mensen.Wanneer je geen romantische aantrekking tot andere personen voelt, wordt dat aromantisch genoemd.
Een seksuoloog is een psycholoog of arts, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met vragen en problemen op het gebied van seksualiteit. Door te praten met iemand, al dan niet samen met de partner, vormt de seksuoloog zich een beeld van wat precies het probleem en de 'hulpvraag' is.