U kunt het volgende ervaren: Een diepe pijn aan de voorkant van de heup of lies, vaak beschreven met het “C-teken”. (mensen maken een “C” met hun duim en hand en leggen die op de vouw aan de voor- en zijkant van heup om de plaats van de pijn aan te geven). Pijnlijk klikken of “uit de kom”-gevoel bij heupbewegingen.
Een gekneusde heup kan je herkennen aan de verandering van de huidskleur, pijn en zwelling. Er ontstaat een blauwe kleur, dit kan wel enkele uren duren voordat de blauwe kleur ontstaat. Mocht de verwonding ernstig zijn, kan de arts voor de zekerheid röntgenfoto's maken om een gebroken heup uit te sluiten.
Symptomen heupklachten
De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn: Pijn in de heup in rust (ook 's nachts) Pijn in de heup tijdens beweging. Uitstraling van pijn naar het been en of het geslachtsdeel.
De meest voorkomende klacht bij een labrumscheur is pijn in de lies. Deze pijn neemt toe bij diepe plooi- en draaibewegingen. Andere symptomen van een labrumscheur zijn: Pijn in de bil.
zwelling en bloeduitstorting op de heup; u kunt niet steunen op uw been; u kunt niet lopen; uw been is korter en/of staat naar buiten gedraaid.
Er zijn chirurgische interventies beschikbaar om het heupgewricht schoon te maken en het gescheurde labrale weefsel te repareren of reconstrueren. Na een operatie doen patiënten een aantal maanden fysiotherapie om de functionaliteit van de heup terug te krijgen.
Als u door de val uw heup heeft gebroken, is bewegen van het been erg pijnlijk. Meestal kunt u niet meer lopen of staan. Vaak ligt het been naar buiten gedraaid en lijkt het korter. Rondom de heup kan zwelling ontstaan en later een blauwe plek.
Wanneer er door een ongeval veel rek op uw schouder komt, kan een deel van het labrum los scheuren. Dit kan ook gebeuren als de kop uit de kom is geschoten (= luxatie). Het gewrichtskapsel wordt dan uitgerekt en een deel van het labrum kan los scheuren.
Pijn rond de heup of in de lies is de meest voorkomende klacht. De pijn wordt vaak erger na inspanning of bij een diepe buiging van de heup.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Slijmbeurzen zijn zakjes vocht die ervoor zorgen dat pezen en botten niet langs elkaar schuren. Ze verminderen de wrijving tussen de pezen en de botten. Ze werken als het ware als een soort stootkussens. Wanneer deze slijmbeurzen ontsteken dan spreekt men van een slijmbeursontsteking of bursitis (zie figuur 1).
Tevens sukkelen mensen vaak met pijn wanneer ze 's nachts op hun heup liggen. Dat wordt meestal veroorzaakt door een slijmbeursontsteking over de peesaanhechting: trochanter bursitis. Ten slotte kunnen er ook meerdere pezen chronisch ontstoken geraken of klikken.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)
Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Maar er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.
Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt.
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten. Een erg belangrijke spier bij heupklachten is de m. iliopsoas. Deze spier gaat vanaf de voorzijde van de wervelkolom door het bekken naar de heup en buigt de heup bij het aanspannen.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
De meest voorkomende oorzaak van een labrumscheur is beklemming (impingement, medische term: FAI) van het labrum tussen een verhoogde botrand (cam) op de overgang van dijbeenkop naar dijbeenhals en de rand van de kom. Ook kan een prominente botrand op de kom (pincer) dit veroorzaken.
Radiografische tekens van artrose zijn: vernauwing van de gewrichtsspleet (kraakbeenlaag), botaanwassen (osteofyten), denser worden van het bot onder het kraakbeen (subchondrale sclerose) en het optreden van cystes in het bot. In gevorderde stadia kan er een inzakken van de heupkop optreden (collaps).
Langs de rand van de heupkom ligt een kraakbeenachtige structuur, het labrum, die een perfecte afsluitingsring vormt tussen de heupkop en de heupkom. Deze scheuren kunnen plots optreden, bijvoorbeeld tijdens het sporten, en worden dan 'traumatisch' genoemd.
Symptomen. De voornaamste kenmerken van een gebroken heup zijn: Pijn ter hoogte van de heup, die vermindert als het been wordt ondersteund. Niet kunnen staan of stappen.
De gebroken heup kan flinke pijn veroorzaken en de voet ligt meestal naar buiten gedraaid. Vaak zijn er verder aan de buitenkant geen afwijkingen te zien. In sommige gevallen is er een bloeduitstorting zichtbaar of een zwelling aan de zijkant van de heup.
Uw heup kan uit de kom gaan, als u een grote beweging heeft gemaakt met uw heup. Bijvoorbeeld wanneer u hurkt, diep bukt, op de knieën zit of ver voorover buigt. Het kan ook gebeuren als u valt of uitglijdt. Bij deze bewegingen kan de heup uit de kom schieten.