Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is.Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Kanker veroorzaakt niet altijd pijn. In het begin van de ziekte hebben veel mensen geen pijn.Als de ziekte zich verder in het lichaam uitbreidt en/of als er sprake is van uitzaaiingen, kan wel pijn ontstaan.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Een kwaadaardige tumor
We spreken van kanker als de tumor kwaadaardig is. Dat wil zeggen dat de 'ontspoorde' cellen omliggende weefsels en organen kunnen binnendringen. In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam.
Symptomen. Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.
In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.
Is het kanker? Een knobbeltje in ons lichaam kan wijzen op kanker maar ook op een ongevaarlijke tumor (een gezwel of cyste).
Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen.
De pijn kan veroorzaakt worden doordat de tumor en/of uitzaaiingen druk uitoefent/uitoefenen op organen, zenuwen of het bot of doordat organen, zenuwen of het bot beschadigd zijn. Orgaanpijn komt uit de organen (bijv. lever, darmen …) en is meestal knagend, zeurend of stekend.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Specifieke kanker
In 96% van de gevallen werd met de bloedtest bevestigd dat er kanker was. Maar de test kon ook in 70% van de gevallen aangeven in welk orgaan de kanker is ontstaan. Je kunt dan gericht gaan zoeken naar de specifieke plek. Je blijft dus wel onderzoeken nodig hebben maar waarschijnlijk minder veel.
Een lipoom heet ook wel een vetbult.Het is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Een lipoom kan overal in of op het lichaam voorkomen, zolang hier maar vetcellen zitten. Een lipoom kan langzaam groeien en varieert in grootte van een aantal millimeters tot meer dan tien centimeter.
Het kan over het hele lichaam voorkomen. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken.
Een lipoom is een onderhuidse vetbult die geheel goedaardig is, bestaande uit vetcellen. Het voelt aan als een vaste tot harde bult onder de huid. Het doet over het algemeen geen pijn.
Het gebruik van zelftesten op kanker door mensen op eigen initiatief, buiten het bevolkingsonderzoek en zonder tussenkomst van een arts wordt door KWF afgeraden. Kanker is geen ziekte om zelf te onderzoeken zonder tussenkomst van een arts.
Dat hangt vooral af van de vorm en de grootte van de tumor en de plaats waar hij zit. Ook hoe snel de tumor groeit, bepaalt hoeveel last je hebt van klachten. Soms heb je (nog) geen klachten en wordt een tumor bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld als ze een foto of een scan van je hoofd maken.
Sommige kankercellen gaan in slaapstand om chemotherapie te overbruggen. De energie om te overleven en weer actief te worden, halen ze uit naburige kankercellen. Chemotherapie doodt kankercellen door hun DNA te beschadigen, maar sommige kankercellen overleven toch. In plaats van te sterven, gaan ze in slaapstand.