Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid.
In de zomer loop je gemakkelijk een horzelbeet (of eigenlijk een dazenbeet, een horzel kan niet eens bijten…) op. De beet kan jeuk en pijn tot gevolg hebben en zelfs een infectie. Het is dan ook belangrijk om een horzel beet goed te behandelen.
Horzels kunnen niet steken of bijten. Ze hebben namelijk geen bewegende monddelen en ook geen angel. Toch kunnen horzels behoorlijk wat overlast veroorzaken. Dit insect met een harig lichaam, slecht ontwikkelde monddelen en kleine antennen wordt maximaal 2,5 centimeter.
Horzels kunnen je steken, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn horzels niet agressief. Ze komen wat dit betreft in actie als ze zich bedreigd voelen of als je in de buurt van hun nest komt.
Dazen (of paardenvliegen) zijn insecten die agressief gedrag kunnen vertonen. Zodra een daas op jouw huid landt, steekt hij zijn tanden in jouw huid. Hierbij snijdt hij de huid open, wat pijn veroorzaakt. Direct na de beet spuugt de paardenvlieg speeksel om te voorkomen dat het bloed stolt.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Neem een pijnstiller zoals paracetamol bij veel pijn. Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula.
Los zittende blouses zijn ideaal omdat de daas niet tot de huid kan doordringen. Denk daarbij aan kleding van steviger materiaal zoals spijkerbroeken en hemden met lange mouw en kraag. Kies bij voorkeur voor lichte kleuren, want schijnen dol te zijn op donkere tinten.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn.
Zodra een insect je bijt of steekt, voel je een pijnlijke prik of ontdek je pas later een huiduitslag. Tijdens deze aanval brengt het insect een giftige stof in je huid. De rode vlekken, zwellingen, bultjes en jeuk zijn reacties van je lichaam op het gif.
Dazen steken niet, maar bijten. De beten zijn venijnig en doen flink pijn.
Verder zegt het uiterlijk van de beet ook wat over door welk insect je bent gebeten. Bij een bijensteek zie je bijvoorbeeld soms de angel in de huid zitten. Een tekenbeet herken je aan een zwart of bruin bolletje op de huid (dat is namelijk de teek zelf). Een mierenbeet herken je aan een klein rood vlekje.
Een horzel heeft een harig lichaam.Ze hebben in tegenstelling tot de standaard wesp geen angel. Een horzel heeft een stevig apparaat waarmee het eitjes kan leggen. Deze kan er soms voor mensen wel redelijk gevaarlijk uitzien.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Wespen en horzels
Veel mensen weten niet dat horzels tot de wespen behoren. Iedereen die ooit gestoken is door deze stekende insecten weet hoe pijnlijk hun steek kan zijn. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende soorten wespen opgenomen zijn in de Schmidt Pain Index.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
De vorm van het lichaam is bol en ze hebben bruine, gele en zwarte kleuren. Net als een daas heeft een horzel twee vleugels (Diptera). Wil je de horzel onderscheiden van andere insecten, moet je letten op de ogen. Deze zijn namelijk niet rond, maar hebben de vorm van een druppel of een kommateken.
Een insectenbeet in de huid is oppervlakkig en kan je krijgen door muggen, vlooien, luizen, dazen, teken of bedwantsen. De insecten voeden zich met je bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in je huid en is meestal pijnlijker.
Vellinga: “Een wespensteek wordt vaak herkend door een plotselinge, felle pijn gevolgd door een branderige of jeukende, rode zwelling. Het kunnen meerdere steken zijn door één wesp. In de meeste gevallen zullen de klachten binnen enkele uren spontaan zakken en is een bezoek aan de arts niet nodig.”
De regendaas kan zeer hinderlijk zijn voor de mens, in tegenstelling tot andere soorten dazen. Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Steekvliegen zijn een groep insecten die behoren tot de moeilijke naam Tabanidae. De Tabanidae is een familie van bloedzuigende insecten. Deze vliegen worden onder andere de brems, steekvlieg en de daas genoemd. In de volksmond noemen de meeste mensen de daas echter een steekvlieg.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
Dazen (of steekvliegen): de beet van een daas voel je wanneer het gebeurt, deze kan zelfs door dunne kleding heen steken. Er komt geen gif in de huid, maar je zal alsnog een rode, dikke plek op de huid opmerken. Deze gaat meestal ook jeuken en kan een klein pijnlijk wondje veroorzaken. Blijf alert bij een dazenbeet.