Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
Bij polyneuropathie is er schade aan uw zenuwen. Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak.
De pijn is meestal stekend of snijdend van aard, maar kan ook een doof gevoel veroorzaken of tintelende tenen. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Wat betreft de behandeling van neuropathie in de voet zijn er ten eerste een aantal dingen die u zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Zo is het belangrijk om veel te bewegen. Een regelmatige manier van bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen heeft een positief effect op neuropathie.
(Zenuw)pijn
brandende of stekende pijn in je benen, handen, voeten of vingers. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze op prikkeldraad lopen. pijn op de plek van de beschadigde zenuwen, bijvoorbeeld je sokken voelen vervelend aan bij je voeten. pijn als je iets kouds of warms aanraakt.
Symptomen artrose in de voet
Stijfheid in het gewricht. Dit treedt vooral op als u weer gaat bewegen na een tijd van rust. Daarom voelt u vaak stijfheid in de voet als u 's ochtends opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen verdwijnt de stijfheid grotendeels.
Na 6 weken is de hand meestal weer normaal belastbaar. Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren. De duur van het herstel is afhankelijk van de afstand van het letsel tot de spier of huid die de zenuw verzorgt. De groei van een zenuw bedraagt ongeveer 1 mm per dag.
Polyneuropathie gaat nooit helemaal over. U blijft er dus uw hele leven last van hebben. Er kunnen periodes zijn dat u er meer of minder last van heeft. Het kan zijn dat uw spieren steeds slapper worden door de schade aan uw zenuwen.
De meest voorkomende oorzaak van gevoelloosheid van de tenen is inklemming van de zenuwen van de voet door schoeisel. Doordat de voet te strak in de schoen zit, heeft de zenuw te weinig ruimte en raakt deze bekneld. De klachten verdwijnen vaak enige tijd na het uittrekken van de schoen.
Ondanks dat de zenuw zo nauwkeurig mogelijk is gehecht zal het gevoel nooit meer hetzelfde worden als voor de verwonding. Datzelfde geldt ook voor de aansturing van spieren. Gedurende het herstel van de zenuw kan de uitgroeiende zenuw zeer gevoelig zijn. Vaak is het gevoel dat terugkomt redelijk tot goed.
NSAID's: dit zijn pijnstillers zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac. carbamazepine (een medicijn tegen epilepsie en tegen zenuwpijn) capsaïcine crème (pijnstillende crème) een injectie met een pijnstiller, eventueel met een ontstekingsremmer.
Andere oorzaken van tintelingen
Hierbij moet je denken aan artrose, diabetes en bijvoorbeeld klachten door de schildklier. Dit zijn meestal chronische aandoeningen die niet zomaar weggaan. Bezoek de huisarts zodat deze je kan adviseren. Natuurlijk is een gezonde werkhouding ook bij deze klachten van groot belang.
Het begint met een tekort aan voeding en zuurstof aan de zenuwuiteinden, wat leidt tot spontane prikkels met pijn en tintelingen.De verschillende zenuwvezels geven allemaal andere prikkels door, zoals pijn, aanraking, temperatuur of trilling.
De pijn kan variëren van schietende, stekende tot zeurende pijn. Zaken die kunnen wijzen op een aantasting van motorische zenuwen zijn krampen, dunner wordende spieren (atrofie) en spierzwakte. Dit uit zich door krachtsvermindering en kan zelfs leiden tot verlamming (paralyse).
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Polyneuropathie is een spierziekte en omvat een grote groep aandoeningen. Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat de zenuwen op meerdere (poly = veel) plekken in het lichaam zijn aangedaan.
Voor het bevestigen van de diagnose wordt meestal een klinisch neurofysiologisch onderzoek verricht. Vaak wordt dan een EMG (elektromyogram) gemaakt. Voor het onderzoek van de zenuwen worden de zenuwen in de armen en benen doorgemeten met behulp van een aantal metalen dopjes (elektroden).
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.