Wat zijn de symptomen bij prostaatkanker? In een vroeg stadium geeft prostaatkanker geen klachten. In een later stadium kunt u problemen krijgen met plassen en de stoelgang. Bij uitzaaiingen kunt u pijn in de botten en lymfeklieren voelen.
Er zijn verschillende klachten die hun oorzaak vinden in de prostaat, daarom noemen we dit prostaatklachten. Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Prostaatpijn kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn. Soms treden er problemen met plassen op.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Klachten bij een prostaatvergroting
u heeft meer aandrang en moet steeds weer plassen; u moet vaker plassen met minder drang en weinig urine per keer; u heeft last van nadruppelen; u heeft het gevoel dat uw blaas niet leeg raakt (residugevoel);
Relatie vergrote prostaat en erectieproblemen
Het is nog niet bekend waarom hier een verband tussen is. Wel is duidelijk dat mannen met symptomen van een vergrote prostaat ook vaak erectiestoornissen hebben.
Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test. PSA staat voor 'prostaatspecifiek antigeen'. Als het PSA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Door de verwijdering van de prostaat kun je geen zaadlozing meer krijgen, maar door deze injectie kun je wel penetreren. Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.
Zo is uit studies gebleken dat mensen die melk drinken over het algemeen gezonder leven en zich meer laten screenen op prostaatkanker waardoor deze in een vroeger stadium wordt ontdekt (3).
Over prostaatverwijdering
Radicale prostatectomie kan open of robot-geassisteerd worden uitgevoerd. Een open radicale prostatectomie (RRP) is een open operatieprocedure waarbij via een snede in de onder buik de prostaat wordt verwijderd waarna de blaas en de urinebuis weer aan elkaar worden gehecht.
Een matige consumptie van rode wijn (vier tot zeven glazen per week) verkleint de kans op prostaatkanker met 40%, vergeleken bij mannen die nooit rode wijn drinken.
Groene thee drinken: Groene thee zou ook goed zijn voor de conditie van de prostaat.
Van selenium en vitamine E wordt verondersteld dat zij een preventief effect hebben op prostaatkanker vanwege de antioxidatieve eigenschappen. Aangezien prostaatkanker gepaard gaat met een aanzienlijke ziektelast en kosten, lijkt primaire preventie een aantrekkelijke optie.
De operatie
De uroloog die u opereert verwijdert de prostaat en de zaadblaasjes. Hierna maakt hij een nieuwe verbinding tussen de plasbuis en de blaas. In deze nieuwe verbinding plaatst de arts een katheter om deze te laten genezen. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2,5 uur.
Intensief. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat regelmatig wandelen wel kan helpen om prostaatkanker te voorkomen, maar dat het weinig invloed heeft wanneer de diagnose eenmaal is gesteld. Dan zijn intensievere oefeningen nodig. Gedacht kan worden aan tuinieren, fietsen of tennissen.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
PSA waarde verlagen
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u zelf uw PSA waarde kan verlagen door uw leefstijl aan te passen. Gezond leven, bewust eten en genoeg beweging is uiteraard altijd aan te raden voor uw algemene gezondheid.
Alcohol verhoogt risico
Ook bij een lage alcoholconsumptie werd een verhoogd risico gevonden (8%) op prostaatkanker gevonden ten opzichte van mensen die helemaal geen alcohol drinken. Bij het gebruik van meer dan drie glazen alcohol per dag liep dit risico op tot 23 %.
De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben.