Na de punctie
Als je je goed voelt, mag je naar huis. Je kan in de dagen erna nog lichte buikpijn, een opgeblazen gevoel en bloedverlies hebben. De verpleegkundige of arts geeft je wat leefregels mee voor de komende dagen.
Na de punctie wordt er gedurende 18 dagen Utrogestan gebruikt. Deze medicatie wordt gebruikt om het baarmoederslijmvlies te ondersteunen zodat het embryo zich in kan nestelen en houdt de menstruatie tegen. Utrogestan is Progesteron; het zwangerschapshormoon.
U mag dus ook niet zelf met de auto rijden. Vrijen na de punctie mag in principe wel, tenzij de arts dat afraadt. Het is wel beter om een drietal dagen vóór de inseminatie of de eicelpunctie niet te vrijen. Als de man die dag een vers staal moet produceren, zal dat van betere kwaliteit zijn.
De radioloog ontsmet de plek van de prik en neemt met een naald wat cellen of vocht weg. Dit gebeurt maximaal 3 keer, om zo voldoende materiaal te hebben voor een goede diagnose. De punctie kan even pijnlijk zijn. Na de punctie drukt de radioloog het wondje dicht en plakt het af met een pleister.
Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen. Hiervoor is het nodig extra hormonen toe te dienen om zoveel mogelijk eiblaasjes te laten groeien.
Een punctie is veilig en geeft meestal geen problemen. Soms krijgen mensen een blauwe plek op de plaats van de punctie.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Achttien dagen na de punctie kunt u een zwangerschapstest doen. Voor die tijd heeft een zwangerschapstest geen zin. Zo lang u Utrogestan® gebruikt kan de menstruatie wegblijven zonder dat er sprake is van een zwangerschap. Als u zwanger bent, maken wij u een afspraak met u voor de eerste zwangerschapsecho.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
Dit is meestal 3 tot 5 dagen na de pick-up en is afhankelijk van het aan- tal embryo's en van de kwaliteit van deze embryo's. Bij 3 of minder embryo's wordt vaak geopteerd voor een dag 3 embryoterugplaatsing als er op dat moment al een duidelijk kwaliteitsverschil is bij deze embryo's.
Rust na de behandeling : U krijgt meestal een tot drie dagen werkverlet na de pick up. Na de transfer dient u schokkende bewegingen en overmatige sportinspanningen te vermijden (dit om uw eierstokken te beschermen die nog gezwollen zijn).
Van alle ingevroren embryo's (ook wel cryo embryo's genoemd) overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus teruggeplaatst worden. De kans op een doorgaande zwangerschap na het terugplaatsen van een ontdooid embryo ligt in het Radboudumc de laatste jaren rond de 25%.
Na een 10-tal dagen met hormonale inspuitingen, zijn de eiblaasjes (follikels) groot genoeg (15 tot 20mm) en kunnen de rijpe eicellen geoogst worden. De eicellen worden verzameld (pick-up of aspiratie) met een fijne, holle naald via een vaginale punctie onder echografie.
Terugplaatsing. De eerste terugplaatsing was niet prettig. Er wordt een slangetje met het embryo ingebracht, de arts duwt op een soort spuit en het embryo laat los in baarmoeder. Je voelt er eigenlijk niks van.
Schattingen omtrent het percentage embryo's dat ergens tussen bevruchting en het moment van geboorte verloren gaat, lopen uiteen van minder dan 50 tot 90 procent. Dat laatste percentage is ontzettend hoog: het zou betekenen dat slechts 10 procent van de menselijke embryo's uitgroeit tot een baby.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Voor de IVF-pogingen zelf betaal je geen wettelijke eigen bijdrage. Maar voor een aantal geneesmiddelen die je gebruikt als onderdeel van de IVF-behandeling geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, hangt dus af van de geneesmiddelen die de arts je voorschrijft.
Het mogelijke voordeel van de dag 5 terugplaatsing is dat alleen de sterke embryo's doorgroeien. Hierdoor is er waarschijnlijk een hogere kans op de geboorte van een kind en kan een dag 5 embryo sneller tot een zwangerschap leiden.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.