Om te zien wie van je vrienden Signal gebruikt, tik je op het icoontje rechtsboven (iOS) of rechtsonder (Android). Je ziet nu een lijst van contacten die ook een Signal-account hebben.
Gesprekken tussen gebruikers van de Signal-app zijn altijd eind-tot-eind-versleuteld. Dat betekent dat zelfs als iemand je berichten of oproepen onderschept, hij of zij ze niet kan lezen, zien of beluisteren. Alleen de door jou bedoelde ontvangers kunnen de berichten en oproepen lezen, zien en horen.
In Signal zit zo'n online status-functie niet ingebouwd. Niemand kan zien of jij momenteel in Signal zit en of je online bent. De kans op gestalk is daardoor een stuk minder. Als bonus kun je in Signal zelfs de typindicatoren uitschakelen.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Maar voor degenen die overwegen om WhatsApp te verlaten, wat is de betere keuze: Signal of Telegram? Uit recent onderzoek naar apps voor beveiligde berichtenuitwisseling blijkt overtuigend: Signal heeft standaard betere privacy- en beveiligingsfuncties dan Telegram.
Met de Signal-app (voor iOS en Android) kunt u alles wat u ook met WhatsApp kunt. Signal is niet-commercieel en maakt van privacy een hoofdprioriteit. Op uw telefoonnummer na slaat het geen gebruiksgegevens op en het duldt geen reclame.
Wat kunnen andere personen zien? Je profielnaam , -foto en -omschrijving worden samen met het telefoonnummer waarmee je voor Signal geregistreerd staat aan anderen weergegeven.
Signal staat bekend als een veilige chat-app. Alle berichten zijn versleuteld en de dienst is opensource. Dit stelt experts in de gelegenheid om de versleuteling te testen. Signal toont geen advertenties en heeft geen winstoogmerk.
Signal is gratis. Bellen kan zowel met als zonder video. Video kan ook met een groep. Blijft nog dat niet is vermeld dat er uiteraard sprake is van enig data-verbruik en dat moet ergens worden afgerekend.
Wie bezit Signal? In tegenstelling tot Facebook is Signal in handen van een non-profitorganisatie, de Signal Foundation. Deze stichting is in februari 2018 opgericht door Acton en Signal-CEO Moxie Marlinspike.
Dit geeft aan dat het bericht is afgeleverd aan het apparaat van de ontvanger. Berichten worden gemarkeerd als gelezen als je het gesprek hebt geopend en daar het bericht in beeld hebt gebracht.
Tik op de naam van je gesprekspartner om de gespreksinstellingen te zien. Tik op Gedeelde media. Kies één van de tabbladen; Media of Documenten. Selecteer een bestand en veeg om ze te bekijken.
Hoe weet ik of ik geblokkeerd ben? Signal vertelt je niet of je door iemand anders bent geblokkeerd. De persoon die jou heeft geblokkeerd zal jouw berichten en gemiste oproepen nooit te zien krijgen. Als een persoon je in de toekomst deblokkeert zal hij de gemiste berichten en oproepen niet te zien krijgen.
Hoe verdient Signal geld? Signal draait op donaties. Met 50 miljoen dollar in kas en een van de medeoprichters van WhatsApp als CEO zit dat voorlopig wel goed.
Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt.
Signal en Telegram worden vaak als eerste genoemd wanneer het over veilige chatapps gaat. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo is in Signal alle communicatie end-to-end versleuteld, terwijl bij Telegram dit niet standaard in chats staat ingeschakeld.
Verder kun je Signal gebruiken om (onveilige) sms-berichten te versturen. Voor extra privacy zijn er berichten die zichzelf wissen (instelbaar van 5 seconden tot een week). Signal is gratis en bevat geen advertenties. De app is eigendom van de nonprofit Signal Foundation.
Zowel audio- als video-oproepen via Signal zijn eind-to-eind-versleuteld. Audio- en video-oproepen worden ondersteund op alle platformen waarop de Signal-app gestart kan worden - Android, iOS en Desktop.
De website van Open Whisper Systems werd gelanceerd in januari 2013. In februari 2014 introduceerde Open Whisper Systems de tweede versie van hun TextSecure Protocol (nu Signal Protocol), die mogelijkheden toevoegde voor versleutelde end-to-end-groepschat en instant messaging aan TextSecure.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.