Tips en weetjes over houtstook. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%. Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%. Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Het vochtpercentage wordt gemeten op het gekloofde vlak. Het vocht wordt gemeten met de vochtmeter op drie punten in het hout, namelijk in het midden en 5 cm vanaf iedere kopse kant. De vochtmeter wordt vervolgens overdwars in het hout gestoken, dit om een meeting in dezelfde ader te voorkomen.
Je moet op dat moment dus minder dan 18% meten om veilig te zitten. Conclusie: Goed gedroogd hout bevat minder dan 20% maar meestal zelfs 15%.
Hout zal nooit volledig droog zijn. We noemen het hout droog als het tussen de 12% en de 20% vocht bevat. Ik kan me voorstellen dat dit lastig voor je vast te stellen is. Je hebt wellicht géén vochtmeter tot je beschikking.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Om het vochtgehalte in jouw lichaam te verhogen wordt geadviseerd om iedere dag te beginnen met een glas water. Tijdens onze slaap zweten we en blijven organen doorwerken, waardoor je veel vocht verliest. Daarnaast zorgt een glas water in de ochtend ervoor dat afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam worden gespoeld.
Stapels tak- en tophout laten een hoge biologische afbraak zien indien ze niet voldoende drogen. Goed bovenaan afgedekte stapels die in de wind liggen kunnen in 6 maanden worden gedroogd tot een vochtgehalte van 40%; Loofhout vertoont een snellere vrijgave van water dan naaldhout.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
Zeker is dat het hars bij het verbranden de kachel en schoorsteen behoorlijk vuil maakt. Coniferen kan je prima stoken. Wel heel lang laten drogen. En ook in dit hout zit hars, dus vervuiling van de schoorsteen is mogelijk.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%. Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar). Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
Eikenhout wordt het meest in Nederland gestookt. Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam brandt, weinig rookt en een onrustige vlam heeft. Dit heerlijke ruikende brandhout is uitstekend geschikt voor grote haarden en kachels boven de 10 kWh.
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Ovengedroogd openhaardhout is hout wat door middel van droogovens is gedroogd. Hiermee wordt het vochtpercentage verlaagd tot minder dan 20%. Dit is vergelijkbaar met één tot drie jaar buiten drogen in de wind.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Door het stoken van multiplex en spaanplaat kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen. Al het water dat op het brandhout terecht komt, moet opnieuw opdrogen. Scherm de stapel niet volledig af met bijvoorbeeld een zeil. Neen, zorg dat je enkel boven op de houtstapel iets legt om de regen tegen te houden.
Stookadvies en tips eiken
Hout moet namelijk zo volledig mogelijk branden om stank en veel rook te voorkomen. Wij raden u aan om het vuur op te bouwen met zachtere houtsoorten en/of voldoende aanmaakhout. Wanneer de haard op temperatuur is, kunt u geleidelijk meer hout toevoegen.