Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) kaas, emmentaler, waarvan 3,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Voedingswaarden: welke is gezonder? Emmentaler en Gruyère zijn twee van de rijkste kazen in termen van calcium, met meer dan 1000 mg per 100 g. Ze zijn ook rijk aan fosfor en vitamine A, B12 en D.
Emmentaler kaas is een half harde Zwitserse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Buiten Europa staat de kaas ook bekend als “Swiss cheese”. staat bekend om zijn grote gaten die ontstaan tijdens het rijpen. De kaas wordt in grote wielen gemaakt met een doorsnede van ongeveer 90 centimeter en is 15 centimeter dik.
De Emmentaler AOP is een rauwmelkse kaas. De melk is afkomstig van koeien die uitsluitend 's zomers gras grazen en 's winters met hooi worden gevoerd, omdat kuilvoer ten strengste verboden is. Voor één kilo kaas is ongeveer 12 liter melk nodig.
Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.
Emmentaler is een harde Zwitserse kaas met een karakteristieke smaak. De kaas is lichtzoet en nootachtig. De kaas is heerlijk om zo eten voor op brood of zo uit het vuistje. Door zijn goede smeltkwaliteit wordt deze kaas veel gebruikt voor de bereiding van kaasfondue.
Emmentaler, een kaas met minder zout dan gewone Hollandse kaas. 450 ml natrium per 100 gram product, dat is wel de helft minder dan de 'gewone' kazen zoals 30 of 40+ kazen!
"De minimale rijpingstijd voor AOP-kaas is 4 maanden.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) kaas, emmentaler, waarvan 3,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het Emmental ligt ten oosten van de Zwitserse hoofdstad Bern. Het dankt zijn naam aan het riviertje de Emme, dat aan de voet van de 2350 m hoge Rothorn ontspringt. Sinds mensenheugenis wordt in dit dal emmentaler gemaakt.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Zoutloze kaas is een normale kaas. Echter is het dieetzout natrium (een belangrijk onderdeel van zout) vervangen door kaliumzout. Hierdoor verandert de smaak van de kaas een beetje, maar hierdoor kunnen mensen die een zoutbeperkt dieet moeten volgen toch heerlijke genieten van een stukje kaas.
Emmentaler kaas heeft een nootachtige zoete smaak. De kaas is heerlijk om zo eten voor op brood of zo uit het vuistje. Maar Emmentaler kaas is samen met Gruyère kaas ook een ideale combinatie voor een lekker kaasfondue!
Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt. Voor al deze rauwmelkse kazen geldt: als je ze verhit kun je ze met een gerust hart eten.