Houd de zorgvrager zo veel mogelijk toegedekt (kleding, handdoek) zodat hij niet afkoelt in een ruimte met een aanvaardbare temperatuur of waar geventileerd wordt. Werk vanuit een stabiele stand. Werk recht voor (de handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (de ellebogen bij de romp).
Zorg dat de patiënt niet te dicht bij de rand van het bed ligt. Was de rug en billen van de patiënt. Vouw het laken terug zodat de rug van de patiënt bloot komt te liggen. Was, spoel en droog de nek, de rug en de billen van de patiënt, evenals de delen van de benen die je wellicht overgeslagen hebt.
Wassen van cliënt op bed. Aantrekken van (schone) kleding. Sluit deuren en ramen, zorg dat de client niet op de tocht ligt. Draag beschermende kleding (handschoenen en schort) wanneer handen en/of kleding in contact komen of kunnen komen met lichaamsvochten: bloed, ontlasting, wondvocht, urine, enzovoort.
Het wasproces verloopt doorgaans grotendeels gelijk als bij wassen op bed: eerst maakt zij het gezicht, de hals en armen schoon. Daarna wordt de voorkant en rug gewassen.
Stel de persoon gerust en zorg ervoor dat de oudere ontspannen is, want vaak vinden mensen dit een oncomfortabele situatie. Gebruik een washandje en zeep om het gezicht en alle andere makkelijk bereikbare plaatsen van het lichaam te wassen. Was daarna met het tweede washandje het lichaam van boven tot beneden.
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen.
Een bedbad is een wassing in het bed. Dit is nodig bij mensen die niet in staat zijn om op een stoel te blijven zitten om gewassen te worden aan de wasbak. Aandachtspunten zijn de hygiëne en privacy van de zorgvrager en het proper werken.
“Voorheen was je gemiddeld ruim 20 minuten bezig met één patiënt. Nu duurt het wassen ongeveer de helft korter. Vooral voor zeer kwetsbare patiënten, zoals degenen die een ingrijpende operatie achter de rug hebben of ouderen die extra hulp nodig hebben, is dat prettig.
Aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, jezelf wassen, naar het toilet gaan.
Houd goed oogcontact en houd goed in de gaten of de beweging goed verloopt. Door het knie-heupdeel van het bed te bewegen, 'duwt' het bed de cliënt omhoog in bed. Met het glijzeil voorkom je dat er frictie tussen de huid en de onderlaag ontstaat. Dat zou de kans op doorliggen kunnen vergroten.
Indien het oog vuil is, het oog schoonmaken met een gaasje met lauw water. Strijk van buiten naar binnen en neem steeds een nieuw gaasje.
Voordelen voor de cliënt
Het wassen is minder belastend, de cliënt hoeft minder gedraaid te worden (bijvoorbeeld als de cliënt erg moe is en/of pijn heeft). Een gevoelige huid hoeft na het wassen vaak niet meer ingesmeerd te worden met olie of zalf. Sommige cliënten voelen zich beter na verzorgend wassen.
Een wasdroogcombinatie is een machine die het wasgoed kan wassen én drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien. Maar je kunt de programma's ook combineren in één wasdroogprogramma, vaak het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine.
Houd de zorgvrager zo veel mogelijk toegedekt (kleding, handdoek) zodat hij niet afkoelt in een ruimte met een aanvaardbare temperatuur of waar geventileerd wordt. Werk vanuit een stabiele stand. Werk recht voor (de handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (de ellebogen bij de romp).
De huidconditie is sterk verbeterd
Dat komt door de reinigende pH neutrale ingrediënten en de snel intrekkende verzorgende ingrediënten van de washandjes. Omdat Verzorgend Wassen ook veel hygiënischer werkt komen er minder (huid)infecties voor.
1 Zet de benodigdheden binnen handbereik. 2 Laat de cliënt plaatsnemen aan de wastafel op douchestoel, postoel of kruk. 3 Trek beschermende kleding (handschoenen of schort) aan, bij kans op contact met urine of feces. 4 Laat de cliënt de bovenkleding uittrekken, of help hierbij.
De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Handen schoner
Eventueel aanwezig vuil of bacteriën raakt u echter tijdelijk kwijt als u zich met water en zeep wast. Daarom is het hygiënischer om u met de handen te wassen dan met een washand die al een paar keer gebruikt is. Zeker als er meerdere mensen van hetzelfde washandje gebruik maken.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Designradiator voor je handdoeken
Een natte handdoek in de wasmand kan zorgen voor vervelende geurtjes en schimmel in de badkamer. Je wilt de handdoeken daarom eerst laten drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Met een handdoekradiator kun je handdoeken op een stijlvolle én snelle manier laten drogen.